Rîsul şi ciocolata sînt bune pentru sănătatea inimii

Urmăriţi filme care vă fac să rîdeţi, mîncaţi ciocolată bună, apăsaţi puternic pe pedalele bicicletei dumneavostră, limitaţi stresul şi orele de lucru – acestea sînt doar cîteva din sfaturile pe care cardiologii europeni le propun pentru o mai bună sănătate a inimii, relatează France Presse.

Mai multe studii, prezentate în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), organizat la Villepinte (Franţa), arată că stilul de viaţă şi un regim alimentar adecvat sînt cele mai bune mijloace de prevenire a maladiilor cardiace.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 23,6 milioane de persoane ar urma să moară din această cauză în anul 2030 în lume, cu şase milioane mai mult decît în prezent.

Cercetători de la Şcoala de medicină din Baltimore (SUA) au constatat în urmă cu aproximativ zece ani că persoanele care suferă de o problemă cardiacă au un simţ mai umorului mai puţin dezvoltat. Drept urmare, ei au vrut să stabilească dacă rîsul poate afecta în mod direct funcţia vasculară, în mare parte determinată de starea membranei care acoperă vasele de sînge.

Prezentîndu-le unor voluntari pasaje dintr-un film cu subiect grav – Saving Private Ryan -, ei au constatat că acest lucru are drept efect o constricţie a pereţilor vaselor. Pe de altă parte, cînd subiecţii s-au uitat la un film care i-a făcut să rîdă, pereţii vaselor de sînge s-au dilatat.

Diferenţa de diametru a fost de 30 pînă la 50 la sută, “similară beneficiului pe care    l-am putea obţine prin exerciţii fizice sau prin folosirea unor medicamente”, potrivit lui Michael Miller, director al Centrului de cardiologie preventivă. “A rîde în mod regulat este fără îndoială un element al unui mod de viaţă sănătos pentru a evita bolile cardiace”, a subliniat el.

Însă nici mîncatul ciocolatei nu ar trebui neglijat de cei care îşi doresc o inimă sănătoasă. Cunoscută deja pentru efectele sale euforizante şi antioxidante, ea ar putea reduce şi riscurile cardiace, notează AFP.

Doctorul Oscar Franco şi echipa sa din cadrul Universităţii Cambridge (Marea Britanie) au examinat în detaliu şapte studii şi au făcut un clasament a circa 100.000 de participanţi în funcţie ciocolata pe care au consumat-o. În cinci studii, “cel mai ridicat nivel de consum de ciocolată a fost asociat unei reduceri cu 37% a numărului de boli cardiace şi cu 29% a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), prin raport cu cele mai scăzute niveluri de consum”. Totuşi nu a fost înregistrat niciun impact notabil al consumului de ciocolată asupra infarcturilor.

Aceste rezultate ar trebui privite însă cu prudenţă, în condiţiile în care ciocolata este grasă şi dulce, iar consumul excesiv poate favoriza luarea în greutate şi diabetul. În context, cercetătorii au sugerat dezvoltarea unei producţii de ciocolată obişnuită mai puţin grasă şi mai puţin dulce.

Articole din aceeasi categorie