Religia are influenţă asupra politicii şi economiei

Religia nu este doar “opiul popoarelor”, aşa cum credea Karl Marx, ci poate modifica semnificativ, prin impactul său, preferinţele oamenilor, atît cele personale, cît şi cele de ordin social, relevă un studiu realizat sub egida Băncii Centrale Europene (BCE), citat luni de Financial Times.

Studiul, intitulat “Marx contra Weber. Influenţează religia politica şi economia?”, nu reprezintă opiniile oficiale ale BCE, conform autorilor cercetării, Christoph Basten şi Frank Betz. Financial Times comentează că cercetarea, realizată sub egida BCE, face lumină asupra dezbaterilor din interiorul instituţiei financiare europene şi demonstrează că divergenţele culturale europene reprezintă o preocupare pentru BCE.

Cercetarea concluzionează că există, într-adevăr, diferenţe semnificative între comunităţile catolică şi protestantă.

“Rezultatele noastre empirice sugerează că, pornind de la aceleaşi date ale problemei, sprijinul unui electorat protestant în favoarea creşterii timpului de repaus va fi cu circa 13% mai mic decît în cazul unui electorat catolic, iar sprijinul în vederea unei intervenţii guvernamentale va fi cu circa 13% mai mic comparativ cu cel al unui electorat catolic”, se menţionează în studiu. Cercetarea, care a avut ca referinţă regiuni din Elveţia, a relevat că în comunităţile protestante există o mai mare inegalitate în ceea ce priveşte veniturile.

Cotidianul britanic încheie în notă ironică: “Dacă sînteţi interesaţi de implicaţiile (studiului) pentru zona euro, nu sunaţi marţea aceasta la sediul BCE din Frankfurt. Este închis pentru că este Ziua Morţilor, vechi obicei respectat în comunităţile catolice din Germania”.

Articole din aceeasi categorie