Regele Mihai I al României – „o făclie de Înviere în vremuri de răscruce”

Prin personalitatea, viaţa și lucrarea sa, Regele Mihai I al României va rămâne în memoria poporului român „o făclie de Înviere în vremuri de răscruce” – a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, în cuvântul rostit în ședința solemnă a Parlamentului României, dedicată omagierii Majestății Sale Regele Mihai I.

„Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Majestății Sale Regele Mihai I al României, pentru marile virtuţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieți: credința în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament și puterea de-a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareșal al României, veteran al celui de-Al II-lea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în același timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credință puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române «Nihil sine Deo» («Nimic fără Dumnezeu»)” – a spus Patriarhul Daniel.

Referindu-se la viața și activitatea ultimului rege al României, și mai ales la apropierea sa de Biserica Ortodoxă, la participarea și la implicarea sa în viața Bisericii, Patriarhul BOR a amintit și că, „în exilul îndelungat, credința sa puternică l-a ajutat să treacă răbdător, biruitor și demn peste toate necazurile și nedreptățile îndurate”.

”Ultimii ani ai vieții Regelui Mihai s-au identificat într-un fel cu viața de rugăciune a călugărului, deoarece fiind înconjurat și îngrijit de maici călugărițe, le cerea acestora să facă pravila lor zilnică de rugăciune cu voce tare, în prezența sa. A fost vizitat adeseori de Mitropolitul Iosif de la Paris și de preotul ortodox român Adrian Diaconu de la Geneva și Lausanne, cărora le solicita diferite slujbe și rugăciuni. Regele Mihai a trăit cu discreție, dar cu intensitate, credința sa în care a fost botezat și pe care a păstrat-o cu multă grijă în toată viața sa ca fiind cea mai prețioasă comoară primită de la mama sa, Regina Elena, și de la poporul român evlavios. Această credinţă l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa faţă de poporul român, de Biserică și de familie. Totuși, trebuie să menţionăm că, deși era un creștin ortodox în cuvânt și faptă, Regele Mihai era, în același timp, respectuos faţă de alte culte religioase, fiind un om al păcii interetnice și interreligioase” – a arătat Patriarhul Daniel.

M. T.

Articole din aceeasi categorie