Recomandări pentru perioadele de caniculă

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor se recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10-18. Persoanele cu risc crescut la efectele caniculei sunt: copiii, varstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice (în special cardiace și respiratorii), gravidele.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Se recomandă evitarea alcoolului şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Alimentele proaspete să fie cumparate din magazine care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Utilizați creme cu factor de protecție mare, care sa fie aplicate pe pielea uscată, cu 15-30 minute înainte de a pleca din casă.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Respectarea acestor recomandări poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte mari.

Director  executiv DSP Cluj,
Dr. Mihai MOISESCU- GOIA

Articole din aceeasi categorie