Reapariţia epidemiei de rujeolă în Europa: România, printre primele ţări afectate

După progrese importante din 2003 pînă în 2009 spre eliminarea rujeolei în Europa, cazurile de transmitere sunt din nou în creştere după mai mulţi ani de declin, informează Associated Press şi AFP.

Obiectivul eliminării rujeolei în Europa pînă în 2015 va fi dificil de atins ca urmare a reapariţiei bolii atribuite ratei scăzute de vaccinare la populaţiile cele mai vulnerabile, subliniază Centrele federale americane de control şi prevenire a bolilor (CDC).

În 2011, epidemii de rujeolă au fost semnalate în 36 din cele 53 de ţări ale continentului european. În 2011, au existat peste 26.000 de cazuri de rujeolă raportate în Europa şi nouă decese. Cele mai multe dintre cazuri au fost în Franţa, Spania si Romînia.

Rujeola a fost în declin în Europa, dar numărul de cazuri a început să crească brusc din 2009. Un expert în rujeolă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că oamenii iau „o decizie periculoasă” hotărînd să sară peste vaccin.

Epidemia europeană este de asemenea în spatele unor cazuri de rujeolă în Statele Unite.

Virusul rujeolei este unul dintre cei mai contagioşi agenţi patogeni umani. O persoană infectată poate contamina pînă la 20 de persoane neprotejate şi aceasta poate conduce la complicaţii grave, uneori mortale. El este transmis în principal pe calea aerului. Rujeola afectează peste 10 milioane de copii si este responsabilă pentru 120.000 de decese pe an la nivel mondial, potrivit OMS.

Articole din aceeasi categorie