PS Florentin Crihălmeanu, la Întâlnirea Comisiei Internaţionale pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu participă, în perioada 15 – 22 octombrie, la Francavilla al Mare din provincia Chieti, regiunea Abruzzo, Italia, la cea de-a 14-a Sesiune Plenară a Comisiei Internaţionale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe, găzduită de Arhidieceza de Chieti-Vasto.

Întâlnirea este prezidată, din partea delegaţiei Bisericii Catolice, de cardinalul Kurt Koch, preşedintele dialog-teologic-1Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, iar delegaţia Bisericilor Ortodoxe este condusă de arhiepiscopul de Telmessos, Job Getcha, reprezentantul Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor. La lucrări participă în jur de 60 de teologi, câte doi reprezentanţi ai fiecăreia dintre cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale şi un număr egal de reprezentanţi catolici – informează Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Potrivit organizatorilor, în cadrul Sesiunii Plenare de la Chieti, Comisia Mixtă Internaţională pentru Dialogul Teologic va lua în dezbatere „o schemă de document pregătită de Comitetul de coordonare a Comisiei care s-a reunit la Roma anul trecut”. Documentul pregătitor de anul acesta „doreşte să continue dialog-teologic-2reflecţia începută de Documentul de la Ravenna din 2007, cu privire la câteva trăsături, împărtăşite de catolici şi ortodocşi, ale unui primat la nivel de Biserică Universală, care să fie acceptat de toţi ca slujire a unităţii Bisericii. Tema abordată atinge inima contenciosului istoric dintre catolici şi ortodocşi”.

„În zilele în care continuă lucrările Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între cele două Biserici, episcopul de Cluj-Gherla invită pe toţi iubitorii de pace şi unitate, la rugăciune, pentru ca acest important moment din viaţa Bisericii să fie, după voinţa lui Dumnezeu, un nou pas spre împlinirea scopului propus, cel al unităţii creştine” – se precizează într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, remis, marţi, presei.

Comisia Mixtă Internaţională pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe a fost înfiinţată de Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Ecumenic Dimitrios I, cu ocazia vizitei Papei la Fanar, în 30 noiembrie 1979. Prima sesiune plenară a Comisiei a avut loc în 1980, în insulele greceşti Patmos şi Rodi. După o întrerupere de şase ani, începând din 2000, dialogul a fost reluat în 2006, la Belgrad, după care au avut loc întâlniri la Ravenna (2007), Paphos – Cipru (2009), Viena (2010), Amman, Iordania (2014).

M. T.

Articole din aceeasi categorie