PS Florentin Crihălmeanu: Gradul de cultură şi civilizaţie al unei societăţi se poate aprecia după modul în care se ocupă de cei bolnavi şi de cei marginalizaţi

Biserica Catolică din întreaga lume celebrează, la 11 februarie, „Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului sanitar”, în sărbătoarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes (după calendarul latin). În unire cu întreaga lume creştină catolică, la Cluj-Napoca, în 9 februarie – duminica cea mai apropiată acestei zile, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” au fost invitate la celebrarea liturgică atît persoane care se ocupă de sănătate, cît şi reprezentanţi ai unor Asociaţii ale Bisericii, iar rugăciunea ce s-a făcut a fost oferită în mod special pentru ei.

„Gradul de cultură şi civilizaţie al unei societăţi se poate aprecia după modul în care se ocupă de cei bolnavi şi de cei PS-Florentinmarginalizaţi” – a arătat PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, în cuvîntul rostit la Sfînta Liturghie, adăugînd că „se cuvine să ne amintim de aceşti semeni ai noştri, ca şi noi, purtători ai suferinţei şi prin aceasta purtători ai lui Hristos (…)”. „Sîntem puşi, în această zi, nu în faţa singurătăţii bolnavilor, ci în faţa misterului iubirii lui Dumnezeu care ne uneşte cu ei. Să ne apropiem de ei cu bucuria lui Hristos, cu bucuria celui care îl întîlneşte pe Hristos, după modelul Preasfintei Sale Mame” – a spus PS Florentin.

Din partea Asociaţiei Medicilor Catolici a rostit un cuvînt prof. dr. Ioan Ştefan Florian, director al Clinicii de Neurochirurgie din Cluj. A fost un cuvînt de credinţă şi speranţă, o privire plină de compasiune îndreptată spre suferinţa umană, cauzele dar şi modalităţile de tratare şi înlăturare a ei, iar pentru ca aceasta să fie posibil, dr. Florian a făcut un apel la umanitate, la Dr-Florianiubirea aproapelui: „pentru a face bine trebuie doar să fii om. Nu există cursuri de omenie. Lecţia omeniei o învăţăm în fiecare zi”.

A fost dat exemplul unei Surori care a îngrijit, cu multă dăruire, copii bolnavi şi abandonaţi de părinţii lor (ca urmare a unei colaborări cu scop caritativ între Clinica de Neurochirurgie şi Ordinul „Sf. Vasile cel Mare”), dar şi exemplul avionului prăbuşit în Munţii Apuseni, cînd, în faţa indiferenţei celor puternici care aveau acces la tehnologia modernă, s-a arătat dăruirea oamenilor simpli, dar cu sufletul mare, dornici să meargă şi să ajute după exemplul Bunului Samaritean, pe cei căzuţi pe cale.

„Trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi” – a reluat dr. Florian tema mesajului Papei Francisc, şi cel mai elocvent model este tînăra studentă la medicină care, în acel avion, încercînd să salveze pe alţii, ea însăşi nu a putut să fie salvată. Ea este un exemplu cutremurător de devotament, sacrificiu, compasiune pentru cel aflat în suferinţă. Este „un înger, ale cărui aripi s-au frînt, ochii ei s-au închis pentru ca noi să putem vedea: într-o lumină crudă am putut vedea neputinţa, ignoranţa, nepăsarea, nerăspunderea. Am văzut micimea oamenilor mari şi mărinimia oamenilor obişnuiţi, prea mici pentru a fi zăriţi de sus”. „Acea copilă a fost acolo pentru că unii oameni au vocaţia binelui. Nu cred că a fost o pură întîmplare că au fost găsiţi de trei oameni simpli, ca trei păstori. Cred că CelebrareDumnezeu a vrut să vedem că dincolo de tehnologie e nevoie de iubire, de dăruire, de sacrificiu, de omenie”.

Împreună cu pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, în aceeaşi zi după Sfînta Liturghie, PS Florentin a vizitat două clinici clujene. Primul popas a fost la Clinica Obstetrică – Ginecologie II „Dominic Stanca”, unde au fost binecuvîntaţi copilaşii nou-născuţi şi mamele lor. S-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii, dar  şi medicilor, personalului sanitar care ocrotesc şi femeilor care primesc acest mare dar.

A urmat, mai tîrziu, o vizită la Clinica de Ortopedie, au fost binecuvîntaţi şi aici bolnavii din saloanele de spital, s-a făcut rugăciune împreună cu ei şi cu cei ce le poartă de grijă, le-a fost adusă astfel alinare sufletească şi încurajare.

Tot sub semnul Zilei Bolnavului, au urmat încă două vizite: luni, 10 februarie, PS Florentin a celebrat Sf. Liturghie şi a vizitat Policlinica fără plată „Familia Sfîntă”, iar marţi, 11 februarie, s-a întîlnit cu tinerii cu handicap neuropsihic, la Centrul  de zi „Sfînta Maria” din Cluj-Napoca.

Celebrarea Zilei Bolnavului a fost o invitaţie la rugăciune, „pentru ca Bunul Dumnezeu să transforme suferinţa în har, tristeţea în bucurie şi slăbiciunea în tărie şi speranţă” a afirmat episcopul de Cluj-Gherla.

Articole din aceeasi categorie