Protopopul de Dacia Ripensis, Bojan Aleksandroviæ (Serbia): Nu avem drepturi elementare

Reprezentanţii comunităţii românilor din Serbia solicită sprijinul autorităţilor din România pentru a le fi respectate “drepturile elementare” ca limba maternă să le fie predată în şcoli şi să fie folosită şi în biserici.

Protopopul de Dacia Ripensis, Bojan Aleksandroviæ, a declarat miercuri, la finalul întrevederii cu preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea, că România, ca “ţară-mumă” a românilor timoceni, îi sprijină pe aceştia în încercarea de a obţine aceste drepturi.

“Avem 154 de sate 100% româneşti, 48 de localităţi mixte şi numai două biserici şi nici o oră în limba română. Nu avem drepturi elementare. Am încercat, încercăm şi vom încerca să le obţinem, dar autorităţile sîrbe tac, resping cererile noastre de construire de noi biserici sau cererea de a se preda în limba maternă în şcoli. (…) Se fac fel şi fel de lucruri ca să nu fie clară situaţia, dar pentru noi este clar totul – nu avem drepturi. Cînd vom primi aprobarea să construim biserici sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, cînd vom avea şcoli cu predare în limba română sau televiziuni, atunci vom putea vorbi despre drepturi. Pînă atunci nu. (…) Autorităţile de la Bucureşti ne pot ajuta fiindcă obligă Serbia să îşi respecte propriile legi şi Constituţia”, a spus acesta.

Bojan Aleksandroviæ a susţinut că nu este adevărat ce spun unii oficiali sîrbi, şi anume că România i-ar presa pe românii timoceni să se declare români.

“În ultimele zile, autorităţile din Serbia spun că vlahii nu sunt români şi că ele îi apără, că România îi presează să se declare români. Nu ăsta este adevărul. România, ca ţară-mumă, ne susţine ca să avem drepturi elementare. Nu este vorba aici despre românii care se declară vlahi şi nu se simt români, e vorba de ăia care se declară vlahi sau români şi ştiu că e tot una, şi care vor biserici şi şcoli în limba maternă”, a afirmat protopopul de Dacia Ripensis.

La rîndul său, Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura românilor/vlahilor Ariadnae Filum, a susţinut că românii timoceni au făcut eforturi pentru a avea asigurată predarea în limba maternă în şcoli, strîngînd semnăturile părinţilor care îşi doresc acest lucru, însă, autorităţile sîrbe nu au putut aproba acest demers, pierzînd dosarul privind învăţămîntul în limba maternă.

“Noi am obţinut, în 2009, o hotărîre de la Ministerul de Învăţămînt din Belgrad că putem să începem cu învăţarea în limba română din anul şcolar 2009-2010. Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru aproape 30 de şcoli. Am strîns semnăturile părinţilor. Am pregătit 20 de învăţători. Am înaintat dosarul la Belgrad, dar răspunsul a fost că ministerul a pierdut dosarul şi că va trebui să adunăm noi semnături. (…) Nu avem decît două biserici. Nu există nici medii (mass-media – n.r.).”, a explicat acesta.

Articole din aceeasi categorie