Proiectul “Asociaţia de pacienţi, organizaţie de succes”, lansat de UNOPA

Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, lansează proiectul “Asociaţia de pacienţi, organizaţie de succes”, dedicat dezvoltării organizaţiilor de pacienţi pentru crearea unui bun management, unei bune comunicări publice şi dezvoltării unor servicii pentru pacienţi.

Potrivit unui comunicat de presă al UNOPA, proiectul se bucură de sprijinul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în cadrul căreia UNOPA este membru fondator.

“În societatea modernă este obligatoriu ca pacienţii să aibă un cuvînt greu de spus. Dar pentru a participa, trebuie să îţi cunoşti drepturile şi obligaţiile, trebuie să te implici. Reprezentanţii unor asociaţii de pacienţi trebuie să urmeze astfel de programe de instruire, fiind chiar o obligaţie pentru a putea apăra cu succes drepturile fundamentale. Iniţiativa unui astfel de program pentru reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi este nu doar salutară, dar şi necesară. De aceea, salutînd iniţiativa UNOPA, Colegiul Medicilor a devenit coorganizator, participant şi vector al acestei idei”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Potrivit directorului executiv al UNOPA, Iulian Petre, organizaţia a avut şansa încă de la înfiinţare să beneficieze de sprijinul altor organizaţii naţionale şi internaţionale pentru a se dezvolta. “Aşa am putut să derulăm numeroase proiecte, să creăm numeroase servicii destinate persoanelor seropozitive şi să avem capacitatea să le promovăm şi să le apărăm drepturile. A venit timpul să îi ajutăm şi noi pe alţii, să punem umărul la dezvoltarea mişcării pacienţilor din România. Cu cît organizaţiile de pacienţi vor deveni mai puternice, cu atît vor putea să lupte mai eficient pentru interesele pacienţilor pe care îi reprezintă, cu atît vor putea dezvolta servicii în folosul acestora”, a precizat Iulian Petre.

Printre obiectivele proiectului se numără: dezvoltarea competenţelor de management organizaţional, management de proiect, management al resurselor umane, management financiar şi strîngere de fonduri pentru reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi din România, dezvoltarea competenţelor de comunicare publică, lobby şi advocacy, schimbul de experienţă în promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor între organizaţiile de pacienţi din România.

Proiectul constă în organizarea mai multor workshopuri în anul 2012, în serii de cîte 20 de participanţi, pe parcursul a trei zile, adresîndu-se tuturor reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi din România.

Articole din aceeasi categorie