Proiect al Parohiei Dej III: Mărturisitorii, modele de viaţă, icoane ale credinţei

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al BOR a aprobat ca anul 2017 să fie declarat, în Patriarhia Română, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Între manifestările culturale şi educative, programate cu prilejul anului omagial, se numără şi Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, consacrat prevenirii abandonului şcolar. La acest concurs, Parohia Dej III „Sfânta Treime”, în parteneriat cu Şcoală Gimnazială „Avram Iancu” Dej, participă la nivel de protopopiat cu proiectul „Mărturisitorii – modele de viaţă, icoane ale credinţei”.

Îndrumaţi de preotul Teodor Mureşan şi profesoarele de religie Adina Silaşi şi Mihaela Antoneac, elevii din grupa de cateheză s-au întâlnit şi au stabilit obiectivele proiectului, care urmăresc: cunoaşterea şi familiarizarea tinerilor cu istoria recentă a poporului român (perioada comunistă); dezvoltarea sentimentului religios, întărirea credinţei şi întărirea sentimentelor de ataşament şi apartenenţă a elevilor la comunitatea parohială din care fac parte; cunoaşterea mărturisitorilor credinţei din închisorile comuniste şi asumarea lor ca modele de credinţă, curaj, răbdare şi patriotism. Nu în ultimul rând, proiectul urmăreşte dobândirea unor cunoştinţe despre arta icoanei, stimularea creativităţii elevilor şi dezvoltarea unor aptitudini artistice (creaţie literară, pictură etc.).

Copiii au primit cu mult entuziasm ideea proiectului, majoritatea recunoscând că acest subiect le-a fost necunoscut, drept pentru care au pornit în explorarea temei propuse cu dorinţa de a cunoaşte personalităţi care au mărturisit credinţă în închisorile comuniste, dar şi doritori de a afla cât mai multe despre arta icoanei.

Astfel, în săptămânile premergătoare Sărbătorilor Pascale, elevii au confecţionat afişe şi pliante menite să exprime cât mai sugestiv tema proiectului, au pictat icoane pe sticlă şi au realizat diferite desene, activităţi care au fost popularizate în comunitatea parohială. După participarea la Sfânta Liturghie, elevii din grupa de cateheză au prezentat enoriaşilor afişele şi pliantele lor şi au organizat o expoziţie cu icoanele pictate. De asemenea, în cadrul unei vizite la Primăria Municipiului Dej, grupul catehetic a susţinut ideea proiectului în faţa primarului Costan Morar, argumentând cu pasiune importanţa educativă a acestuia.

Un moment deosebit în cadrul activităţilor proiectului a fost prezenţa în mijlocul elevilor Şcolii „Avram Iancu” a părintelui Grigorie Benea, de la Mânăstirea Nicula, şi a tinerilor de la Liga Creştin-Ortodoxă din Dej. Părintele Grigorie Benea a prezentat într-un mod competent şi convingător realitatea tristă a deţinuţilor politici din regimul comunist, iar tinerii ligii au prezentat piesa de teatru „Îngerul Gherlei’’.

La finalul activităţilor, părintele preot Teodor Mureşan a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor implicaţi în proiect, exprimându-şi speranţa că a fost pusă în evidenţă credinţa mărturisitorilor, ca dovadă a trăirii creştine bazată pe jertfă şi misiune.

M.V.

Articole din aceeasi categorie