Program de educare a pacienţilor cu diabet

Asociaţia Română a Educatorilor în Diabet (ARED) a lansat un program pilot unic în România, ce îşi propune să educe 10.000 de pacienţi cu diabet zaharat în următoarele şase luni. Prin întîlniri organizate de două ori pe săptămînă, 20 de asistente medicale din 15 centre universitare şi regiuni geografice mari vor discuta teme importante de educaţie cu pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat. Programul a început în 15 octombrie şi se va derula în Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Turnu Severin, Iaşi, Suceava, Cluj, Timişoara, Oradea, Constanţa, Sibiu, Tîrgu Mureş, Galaţi, Braşov, Baia Mare.

Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic în România în ultimii 5 ani şi este estimat la 4–5 % din totalul Diabetpopulaţiei. Aceasta înseamnă peste 800.000 persoane cu Diabet Zaharat în România. În această situaţie „cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor care au diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, este esenţială pentru viitorul lor. Datorită soluţiilor terapeutice moderne la îndemînă, diabetul poate fi însă controlat, cu condiţia ca pacientul să îşi dorească acest lucru şi să colaboreze cu specialiştii” – se arată în comunicatul dat publicităţii de ARED.

Asociaţia Română de Educaţie în Diabet a fost înfiinţată în 2001, la Craiova, şi este constituită în principal din asistentele medicale specializate în îngrijirea persoanelor cu diabet. ARED militează pentru dezvoltarea şi promovarea rolului profesional al asistenţilor medicali specializaţi în diabet, în România, iar obiectivele promovate de asociaţie urmăresc: conştientizarea importanţei îngrijirii specializate a persoanelor cu diabet, comunicarea cu grupuri naţionale şi internaţionale implicate în educaţia diabeticilor şi în cercetările legate de diabet, colaborarea cu medicii de specialitate şi organizaţiile pacienţilor din România şi din alte ţări, cu ministerele şi celelalte organisme ale statului şi, nu în ultimul rînd, are rolul de a dezvolta şi sprijini implementarea programelor de instruire a asistentelor medicale care îngrijesc pacienţii cu diabet.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie