Profesioniştii din sănătate vor trebui să raporteze serviciile, sposorizările şi donaţiile făcute şi primite

Profesioniştii din sistemul medical vor trebui să raporteze în trimestrul întîi al anului viitor serviciile, sponsorizările şi donaţiile primite, potrivit unui proiect de ordin de ministru dezbătut marţi la sediul Ministerului Sănătăţii, informează AGERPRES.

“Proiectul reglementează în premieră piaţa publicităţii medicamentului. Reglementează pentru prima dată publicitatea destinată cadrelor medicale. Este un control mai bun a ceea ce se întîmplă cu banii din sistem. Publicitatea pentru orice medicament, indiferent sub ce formă, trebuie să respecte standardele şi să nu includă nimic care ar putea fi ofensator sau înşelător pentru utilizator. Vom şti exact unde se duc aceste sume”, a declarat, în urma dezbaterii, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu.

La rîndul său, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a afirmat că este pentru prima dată cînd se “transparentizează” tot ceea ce înseamnă cheltuieli făcute cu profesioniştii din sănătate de către producători şi distribuitori de medicamente. „Orice cheltuială făcută de o companie farmaceutică, de un distribuitor de medicamente să poată să fie identificată cu nume şi prenume cui a fost făcută. Ordinul va intra în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Din momentul acesta, orice companie care va face o cheltuială cu un medic, cu un profesionist din domeniul sănătăţii va trebui să ştie că această cheltuială în trimestrul întîi al anului 2016 va fi publică pentru toată lumea. Prin cheltuială se înţelege de exemplu deplasarea la congres, la o manifestare ştiinţifică, o donaţie care se face către o fundaţie. Acestea vor fi publice către toţi cei care vor să le vadă”, a explicat Savu.

El a precizat că şi asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile vor trebui să facă anual raportarea. Marius Savu a arătat că la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului există obligativitatea ca orice asociaţie de pacienţi care vrea să interacţioneze cu autoritatea europeană să aibă aceste informaţii publice, pentru a putea să ştie dacă în spate există interesul legitim al pacienţilor şi “nu altceva”.

Articole din aceeasi categorie