Prof. Ioan Coman: Depistăm precoce tot mai multe cazuri de cancere renale

Incidenţa tumorilor renale a crescut uimitor în ultimul an, iar această situaţie este surprinzătoare, inclusiv pentru colectivul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, a declarat, pentru AGERPRES, chirurgul urolog Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal.

„Nu ştim ce se întîmplă, care sînt cauzele, dar important este că depistăm aceste cazuri de cancere renale într-o fază precoce. Cu ani în urmă, tumorile renale duceau la extirparea rinichiului afectat. În prezent sînt extrem de dezvoltate tehnicile de tratament focal, adică se tratează numai tumoarea, restul rinichiului sănătos rămînînd intact. Se fac nefrectomii parţiale (îndepărtarea zonelor renale cu tumori – n.r.), iar tumoarea se scoate cu doar cîţiva milimetri de ţesut sănătos, de jur împrejurul său. Nefrectomiile parţiale se fac fie clasic, fie laparoscopic sau cu robotul Da Vinci. Sînt şi terapii focale cu unde de radiofrecvenţă, în care, sub anestezii locale, tumori de pînă la 4 centimetri pot fi puncţionate şi distruse”, a spus profesorul universitar clujean.

Referindu-se la manifestările ştiinţifice de talie internaţională pe care Secţia de Urologie a Spitalului Clinic Municipal le va organiza în acest an, prof. univ. dr. Ioan Coman a anunţat desfăşurarea, în 18 şi 19 octombrie, a unui curs postuniversitar de terapie prin radiofrecvenţă în cancerul renal.

„La acest curs este invitat un urolog de prestigiu mondial din Italia. Participanţii la curs vor fi urologi din ţară, evident şi din Cluj-Napoca, care vor asista la demonstraţii în direct cu intervenţii prin radiofrecvenţă, în Secţia de Urologie”, a declarat profesorul universitar, amintind, totodată, că în 2012, secţia de specialitate a Spitalului Clinic Municipal, pe care o conduce, va împlini un deceniu de activitate.

Articole din aceeasi categorie