Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sînt fumători

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sînt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca.

Medicii specialişti din Ambulatoriul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca efectuează, începînd de miercuri – Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) – şi pînă în data de 22 noiembrie, testări gratuite ale capacităţii respiratorii (spirometrie) pentru diagnosticarea precoce a acestei boli cu incidenţă în creştere la nivel mondial.

Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că atît Ziua Mondială a BPOC, cît şi cea care va fi marcată joi, 17 noiembrieZiua Naţională fără Fumat -, atrag atenţia populaţiei asupra acestor probleme prioritare de sănătate publică.

BPOC afectează peste 210 milioane de persoane pe plan mondial, dintre care aproape un milion sînt din România. Se estimează că, pînă în anul 2020, BPOC va deveni a treia cauză principală de deces pe plan mondial, după bolile cardiovasculare.

“Sigur, trebuie să luăm în calcul şi poluarea, la care se adaugă noxele profesionale. Toate acestea contribuie la apariţia BPOC. De ce apare această boală? Pentru că există o predispoziţie şi unele persoane au reacţii speciale la aceste noxe. Apare o inflamaţie la nivelul arborelui bronşic, care împiedică pătrunderea firească a aerului în plămîni şi atunci pacientul începe să respire greu, are dispnee, apar secreţii, bolnavul tuşeşte şi are expectoraţii. BPOC este o boală extrem de gravă şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial”, a spus prof. dr. Carmen Monica Pop.

Specialistul a precizat că, odată ajuns în stadiul final al bolii, pacientul se simte foarte rău, nu se mai poate îngriji singur şi devine o povară pentru familie. Tratamentul de fond şi cel al crizelor pe care le are un pacient cu BPOC devine şi o povară financiară pentru societate.

“Clujenii sînt invitaţi să vină Ambulatoriul spitalului nostru, pentru spirometrii gratuite, între 16 şi 18 noiembrie şi respectiv între 21 şi 22 noiembrie, de la ora 12,00 la ora 16,00. Joi, un mulaj imens al unui plămîn va fi instalat în faţa unui cort ridicat în centrul oraşului, unde se vor face, din nou, testări gratuite ale capacităţii respiratorii, pentru toţi cei ce vor să ştie dacă au sau nu plămînii sănătoşi”, a anunţat şeful clinicii, adăugînd că o spirometrie este o metodă neinvazivă de măsurare a cantităţii de aer pe care o persoană o poate inspira şi indică gradul de disfuncţie al aparatului respirator.

Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop a amintit, cu acest prilej, că săptămîna trecută, între 10 şi 12 noiembrie, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat Conferinţă naţională de bronhologie cu tema “Excelenţa în endoscopia bronşică”.

“Au fost trei zile de regal profesional. Endoscopia bronşică este pentru noi, medicii, un element de bază în stabilirea diagnosticului patologiei pulmonaro-bronşice. Au fost prezentate la reuniune ultimele noutăţi în materie de investigaţii endoscopice. Depistarea cancerului bronho-pulmonar în stadii incipiente este esenţială. Cînd unui pacient care tuşeşte, care are hemoptizie (expectoraţie cu sînge – n.r.) şi dureri i se face o radiografie şi se vede deja cancerul pulmonar este mult prea tîrziu pentru o intervenţie salvatoare. De-a lungul vremii, medicii au încercat un screening (proces de verificare – n.r.) pentru depistarea cancerului bronho-pulmonar în stadiul de debut”, a afirmat reputatul profesor şi medic clujean, precizînd, totodată, că azi cancerul bronho-pulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate, prin cancer, la bărbaţi şi a doua la femei.

La reuniunea de la Cluj-Napoca au participat peste 300 de profesori universitari şi renumiţi medici practicieni din ţară şi din străinătate. “Ne-am împărtăşit ultimele noutăţi în privinţa endoscopiei bronşice. Am încercat să facem un schimb de experienţă pe baza cazurilor clinice mai deosebite care ne-au solicitat mult, dar pe care le-am ameliorat prin tratamente indicate la timp”, a arătat prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, care a fost preşedintele comitetului de organizare a conferinţei.

Articole din aceeasi categorie