Preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară: Asigurările de malpraxis – o mare afacere pe spinarea salariaţilor şi a pacienţilor

În 2012, salariaţii din spitale şi din alte tipuri de unităţi sanitare au plătit circa 45 de milioane de euro pentru asigurările de malpraxis. Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, despăgubirile acordate pacienţilor, în aceeaşi perioadă de timp, totalizează aproximativ 2 milioane de euro, ceea ce înseamnă doar 5 la sută din totalul sumelor încasate de firmele de asigurări. Preşedintele Federaţiei Sindicale ”Solidaritatea Sanitară” Viorel Rotilă, consideră că în aceste condiţii asigurările de malpraxis reprezintă o mare afacere făcută de societăţile de asigurări ”pe spinarea salariaţilor şi a pacienţilor”.

”Afacerea asigurărilor de malpraxis se desfăşoară în dauna salariaţilor, obligaţi să plătească costul primelor, fără a fi acoperiţi în caz de malpraxis, din nişte salarii şi aşa foarte mici, şi în dauna pacienţilor, care nu beneficiază de despăgubirile ce ar trebui plătite de asiguratori” apreciază Viorel Rotilă.

Altfel spus, deşi salariaţii şi unităţile sanitare sînt asiguraţi, societăţile de asigurări nu plătesc indemnizaţii la nivelul real al prejudiciilor, ambele categorii ajungînd să plătească despăgubiri din propriul buzunar, se precizează într-un comunicat de presă al Federaţiei ”Solidaritatea sanitară”. Una din cauzele ce a condus la această afacere deosebit de profitabilă o reprezintă excluderile sau exceptările, respectiv limitarea cazurilor în care societăţile de asigurări acordă despăgubirile. ”Situaţia reflectă fie un control deficitar în domeniu din partea Ministerului Sănătăţii şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţiile ce trebuie să reglementeze problema malpraxisului, fie orientarea întregului sistem către un interes de afaceri” a declarat Viorel Rotilă.

Preşedintele Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” crede că noul sistem de malpraxis, propus de Ministerul Sănătăţii, ar putea contribui la perpetuarea acestui tip de probleme, deoarece este ”mai curînd orientat către profitul societăţilor de asigurări şi a celor de avocatură decît către interesul pacienţilor şi protecţia salariaţilor” .

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis Ministerului Sănătăţii un proiect alternativ la asigurările de malpraxis, respectiv ”proiectul despăgubirii pacienţilor în caz de prejudiciu”. Rotilă solicită, în numele sindicaliştilor, instituirea acestui proiect ”ca nou model de protecţie a pacienţilor şi a salariaţilor împotriva evenimentelor nedorite, orientînd astfel sistemul către protecţia beneficiarilor serviciilor medicale şi reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie să le suporte, în mod nejustificat, personalul medical, pentru a-şi desfăşura activitatea curentă”.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie