Preşedintele CMR solicită promulgarea legilor din sănătate pînă la 1 noiembrie, altfel protestele vor continua

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a solicitat, joi, promulgarea, pînă la 1 noiembrie, a actelor normative promise de guvernanţi, în domeniul sănătăţii, avertizînd că, în caz contrar, protestele vor continua.

„În mare parte tot ce am solicitat noi a fost acceptat, pentru că acolo unde forţa argumentelor nu a funcţionat, argumentul forţei şi al unităţii de care am dat dovadă a funcţionat. Vom continua aceste acţiuni pentru că promisiuni şi Astarastoae-1tot felul de protocoale – am semnat. Vrem să vedem acest lucru exprimat în actele legislative care trebuie să fie promulgate pînă la 1 noiembrie. Ne aşteptam la diversiuni, la mobilizarea tuturor instrumentelor de forţă ca să se facă presiuni. Eu vă mulţumesc că aţi rezistat. Aţi avut suficientă înţelepciune să înţelegeţi că lumea medicală trebuie să fie unită şi, dincolo de unele comunicate de presă date de unele persoane, fie şantajate, fie cu relaţie prea strînsă faţă de decidenţi, dincolo de presiunea celor care sînt bine plătiţi în sistem, ca prin frică să ne conducă, aţi înţeles şi aţi participat”, a le-a spus preşedintele CMR, celor aproximativ 150 de medici participanţi la deschiderea Zilelor Medicale Sătmărene.

Deşi, potrivit lui Astărăstoae, sistemul sanitar din România este unul „subfinanţat, bolnav, aflat în colaps”, acesta a transmis medicilor un mesaj de speranţă. „În acest moment, profesioniştii din sănătate au luat decizia de a-şi lua soarta în propriile mîini şi nimeni nu îi va putea împiedica să facă acest lucru. Relaţia între medic şi pacient se bazează pe doi piloni, respectul reciproc şi încrederea. Ori, am trăit ultimii 23 de ani, în care am văzut că tocmai aceste elemente au fost atacate de mediocri, de incompetenţi şi de inculţi, care s-au căţărat pe scaune mai înalte decît grosimea cărţilor pe care le-au citit. Am văzut o campanie fără precedent în lumea civilizată împotriva profesiei şi a profesioniştilor din sănătate. Am văzut cum inculţii şi incompetenţii au dorit să ne înfrîngă şi cu durere în suflet am acceptat prea mult acest lucru. Am acceptat prea mult şi au crezut că sînt prea puternici. Este momentul să le spunem: ajunge„, a spus Astărăstoae.

De asemenea, el i-a îndemnat pe profesioniştii din sistemul sanitar să lupte redobîndirea demnităţii profesiei. „Nu mai permitem să existe o inversare a scării valorilor. Ca de exemplu, un stagiar la celebra Agenţie Naţională de Integritate, să aibă 3.900 lei salariu mărit în acest an, nu în alt an, în an de criză, cînd domnul prim ministru ne spune că nu are bani, în vreme ce un medic chirurg cu 40 de ani vechime, cu titlul de doctor în ştiinţe, să aibă 3.100. Nu mai permitem ca desante de miliţieni şi de procurori să cheme televiziuni şi să scoată medicii din spitale cu cătuşe. Aceasta este raţiunea pentru care lupta noastră trebuie să fie pentru a ne redobîndi demnitatea şi respectul în societate”, a afirmat Astărăstoae.

Nu în ultimul rînd, preşedintele CMR a dat asigurări că medicii nu doresc altceva decît să construiască un sistem de sănătate centrat pe pacient, în care profesionismul să fie respectat.

Articole din aceeasi categorie