Preoţii ortodocşi, pregătiţi în prevenirea şi vindecarea alcoolismului

Peste 30 de preoţi din Cluj, Timişoara, Iaşi, Oradea, Baia-Mare şi Alba-Iulia, precum şi preoţi slujitori în spitale, unităţi militare şi penitenciare au participat, în perioada 3 – 5 octombrie, la un seminar destinat pregătirii în prevenirea şi combaterea alcoolismului, precum şi a problemelor morale şi sociale pe care acesta le generează. Seminarul a fost organizat de Asociaţia Filantropică Medical Creştină Christiana, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului, prin proiectul „Sfîntul Dimitrie Basarabov”.

Principalii referenţi ai seminarului au fost preoţii George Aquaro, de la parohia Sfîntul Timotei din Lompoc, California şi Andrew Harrison, de la parohia Sfîntul Luca din Pallos Hills, Illinois, ambii cu experienţă în recuperarea şi tratarea persoanelor dependente de alcool. Discuţiile au abordat problematica dependenţei de alcool atît din perspectiva morală, cît mai ales din cea medicală şi terapeutică. Temele prezentate în cadrul întîlnirii au surprins definirea alcoolismului că „păcat sau boală spirituală”, precum şi aspecte privind: semnele spirituale sau emoţionale ale bolii, recuperarea spirituală a bolnavului şi implicarea concretă a comunităţii parohiale în recuperarea persoanelor dependente, prevenirea apariţiei acestei dependenţe prin implicarea factorilor activi – familia, parohia, şcoala.

Această întîlnire de lucru a fost doar o etapă din cadrul programului de informare despre alcoolism şi recuperare desfăşurat în parohiile ortodoxe din Cluj. În cadrul aceluiaşi proiect, în parohiile din Cluj va fi distribuită broşura „O altfel de privire asupra problemelor cu alcoolul”, cu scopul de a-i informa pe preoţi şi pe credincioşi despre prevenirea şi recuperarea persoanelor dependente de alcool.

Iniţiatorul proiectului este misionarul american Franz Floyd, coordonatorul programului „Sfîntul Dimitrie Basarabov”. Prin acest program, desfăşurat sub patronajul Mitropoliei Clujului, se oferă servicii de informare şi consiliere persoanelor dependente de alcool sau alte droguri şi membrilor familiilor acestora.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie