Pintea: Spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de ATI vor face activitate de prelevare de organe

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că viitoarea lege a transplantului va stipula că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă vor trebui să facă activitate de prelevare de organe, informează AGERPRES.

„Pot să dezvălui ceva din viitoarea lege a transplantului sau din ceea ce vom face noi la MS – extra lege: toate spitalele judeţene care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă organizate conform ordinului 1500 vor trebui să facă activitate de prelevare, adică va intra în fişa postului, aşa cum există în toată lumea civilizată”, a spus Sorina Pintea într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Sănătăţii. Ea a precizat că a trimis proiectul de lege la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi la cea din Senat.

Sorina Pintea a menţionat că sunt 37 de pacienţi care aşteaptă un transplant, după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică. „Sunt 37 de pacienţi, după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică, care aşteaptă un transplant. (…) Probabil că sunt mai mulţi, dar pentru că nu au încredere sau nu au posibilităţi financiare nu vin, să ştim că există şi că au nevoie. Eu spun că suntem tot mai aproape de soluţii pentru ei, pentru că avem un ajutor în viitoarea lege a transplantului şi avem un ajutor în organismele internaţionale care sunt din ce în ce mai interesate de o colaborare cu România”, a punctat Pintea.

Ea a arătat că România a colaborat foarte bine cu Eurotransplant anul acesta. „În momentul când vrei să intri într-o organizaţie internaţională, trebuie să demonstrezi că eşti serios, că şi tu contribui la ceea ce se întâmplă în acea organizaţie, chiar în faza premergătoare. Anul acesta România a dat şapte plămâni Eurotransplantului şi un cord, ultima dată săptămâna trecută, în Slovenia. Pot să spun că suntem apreciaţi în acest moment la nivel european”, a spus Pintea.

În ceea ce priveşte controlul care a fost efectuat de Corpul de Control Ministerului Sănătăţii la Agenţia Naţională de Transplant, ea punctat că a scos în evidenţă nişte nereguli care ţin de transparenţa la nivelul ANT şi a Registrului Naţional de Transplant. „Verificările au fost seci – s-a reluat acţiunea Curţii de Conturi, s-a constatat neîndeplinirea unor sarcini pe care Curtea de Conturi le-a lăsat – e vorba de recuperarea unor sume de bani de la furnizori de servicii, este vorba de faptul că aplicaţia web nu era suficient de securizată şi că datele nu erau la dispoziţia Agenţiei Naţionale. (…) În acest moment, la nivelul ANT nu există o evidenţă clară a tuturor pacienţilor care au nevoie de transplant în România – a fost una dintre deficienţe. Nu există o colaborare între centrele regionale de transplant, aşa cum ar trebui să existe. Procedura de autorizare este greoaie şi multe dintre spitalele acreditate în a face prelevare de organe, nu neapărat transplant, au fost probabil acreditate superficial. (…) Multe dintre spitalele judeţene şi-au retras acreditările spunând că nu mai vor să facă prelevare şi li s-a dat voie”, a explicat ministrul.

Potrivit Sorinei Pintea, numărul de prelevări de organe a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 40%, iar de la 1 ianuarie Programul Naţional de Transplant va fi gestionat de ANT.

Articole din aceeasi categorie