Peste 14.900 de persoane au beneficiat, în 2017, de proiectele filantropice ale Arhiepiscopiei Clujului

Peste 14.900 de persoane au beneficiat anul trecut de programele sociale al Arhiepiscopiei Clujului, suma cheltuită pentru ajutorarea celor în nevoie fiind de peste 750.000 lei – relevă datele prezentate sâmbătă, 3 februarie, în cadrul ședinței de bilanț pe 2017.

Lucrările Adunării eparhiale, care a făcut bilanțul întregii activități a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2017, sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social, s-au desfășurat la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei

Conform datelor prezentate cu această ocazie, Arhiepiscopia Clujului are în derulare 45 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 14.900 de persoane. În cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au primit sprijin și consiliere peste 300 de copii de mediul rural.

„În 2017 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 750.587 lei: din «Fondul Filantropia», suma 121.415 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul «Cutia Milei pentru săraci», suma de 253.447 lei și suma de 312.885 lei, rezultată în urma colectei organizate în prima duminică din Postul Crăciunului, respectiv suma de 62.840 lei, rezultată în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societății Femeilor Ortodoxe. La acestea se adaugă și sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 480.000 de lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale” – se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Clujului, remis presei.

Conform aceluiași document, în anul 2017, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 63 de biserici și edificii bisericești, în diferite stadii – de la fundație, până la pictură – și au fost sfințite sau resfințite 22 de biserici.

În ce privește misiunea în rândul tinerilor, evenimentul anului 2017 în Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată la Bistrița, în 29 – 30 iulie. La această întâlnire orașul Bistrița a fost animat de peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie, care au participat la programe duhovnicești, educative, culturale și artistice organizate special pentru ei, într-o atmosferă de prietenie, bună cuviință, respect și încredere în viitorul care le aparține. De asemeni, peste 100 de tineri din Arhiepiscopia Clujului au participat, în perioada 1-4 septembrie, la Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși, organizată la Iași.

La Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, la Nicula, Piatra Fântânele, Mărișel și Ghelari au fost organizate anul trecut 18 tabere cu scop recreativ pentru copii și tineri, o tabără pe tema prevenției consumului de droguri, una dedicată pregătirii tinerilor voluntari care vor activa în asociațiile de tineret din protopopiate și din parohii, dar și tabere pentru 300 de tineri din Basarabia și Cernăuți, la care au participat peste 1600 de tineri. De asemeni, în perioada 21-26 august 2017, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a organizat, la Mănăstirea Nicula, cea de-a doua ediție a taberei „Tradiție și noutate”, dedicată comemorării mărturisitorilor din închisorile comuniste, la care au participat 30 de tineri, cu vârsta între 18 și 23 de ani, din întreaga țară.

Anul trecut au fost aduse într-o stare avansată lucrările de construcție de la Centrul de tineret din Câmpenești, iar în sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse, în valoare totală de 70.700 de lei, elevilor de liceu, studenților, masteranzilor și doctoranzilor, la care s-au adăugat și bursele în valoare de 30.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Pentru anul 2018, Arhiepiscopia Clujului își propune: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpenești; demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Cluj, Făget; deschiderea unui cabinet stomatologic social în cadrul Policlinicii „Sfântul Pantelimon” din Cluj-Napoca; deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna. Alte trei proiecte sunt propuse pentru a marca Centenarul Marii Uniri: inaugurarea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și Mitropolitului Bartolomeu Anania, în fața Catedralei Mitropolitane; sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca și sfințirea Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie