Pentru prevenirea diabetului se recomandă consumul de fructe proaspete şi nu de suc de fructe

Consumul de fructe proaspete ca merele, strugurii şi afinele reduc riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 (cel mai frecvent), iar înlocuirea lor cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotrivă, creşte acest risc, arată un studiu apărut vineri şi preluat de AFP.

Se recomandă consumul de fructe în general pentru prevenirea unor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, chiar dacă Mere-2rezultatele studiilor epidemiologice au fost pînă acum contradictorii în privinţa acestei boli.

Cercetători americani, britanici şi singaporezi au analizat datele din trei studii americane, efectuate în total pe 187.383 persoane. După ce au eliminat toţi bolnavii de diabet, maladii cardiovasculare şi cancer la începutul studiilor, au analizat consumul de fructe şi de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanţi din patru în patru ani, o perioadă de la 19 la 24 de ani. Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanţilor) au dezvoltat diabet de tip 2.

Aplicînd diferite criterii (vîrstă, activitate fizică, etc.), cercetătorii au constatat o legătură semnificativă între consumarea anumitor fructe şi scăderea riscului de diabet. Cele mai bune au fost afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane şi grefuri. Cine consumă astfel de fructe cel puţin de două ori pe săptămînă riscă cu 23% mai puţin să facă diabet decît cei care consumă mai puţin de o dată pe săptămînă, arată studiul publicat în revista medicală British Medical Journal.

Nu sînt indicate, în schimb, căpşunele şi pepenii, care pot creşte riscul de diabet. Riscul creşte cu 21% şi la cei care beau mult suc de fructe industrial (mai mult de un pahar mare pe zi) faţă de cei care beau sub un pahar pe săptămînă. Sucurile de fructe, spun cercetătorii, au în general un indice glicemic ridicat (indice de clasificare a alimentelor, bazat pe efectele lor asupra nivelului de glucoză din sînge) şi mai puţini nutrienţi benefici decît fructele proaspete.

Contrar altor studii anterioare, cercetătorii nu au depistat nici o legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (cazul strugurilor şi bananelor) şi un risc crescut de diabet.

Deşi recunosc limitele studiului lor (dificultatea de a izola consumul anumitor fructe, persoanele observate lucrau în mare parte în domeniul sănătăţii, îndeosebi în Europa), cercetătorii apreciază că el confirmă recomandările actuale în privinţa consumului de fructe proaspete în prevenirea diabetului.

Articole din aceeasi categorie