Pentru consultul unui pacient birocraţia este excesivă, spun medicii specialişti

Medicii specialişti clujeni susţin că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a îngreunat şi nu a simplificat munca lor, aceleaşi date fiind înscrise de medic de două ori, atît pe computer, cît şi în registrul zilnic de evidenţă, la fiecare consultaţie a unui pacient, birocraţia fiind excesivă.

„Într-un sfert de oră – timp maxim ce poate fi alocat unei consultaţii – medicul vede biletul de trimitere, adeverinţa de salarizare sau cuponul de pensie şi înregistrează datele pacientului din cartea de identitate. După consultaţie, medicul scrie reţeta. Toate datele se introduc pe calculator şi apoi se trec şi în registrul de evidenţă zilnică, care este obligatoriu. Dacă există SIUI, de ce mai este nevoie de acest registru şi de atîta hîrţogărie? Pînă în luna iunie a acestui an, CNAS a plătit unui medic specialist primar, pentru o consultaţie cu atîta birocraţie, suma de 12,90 lei”, a afirmat, sîmbătă, pentru Agerpres, Valentin Eugen Lupu, medic specialist.

El susţine că SIUI „este extrem de greoi, se blochează şi obligă medicii la operaţii inutile”. ”Cînd se fac modificări în SIUI, nu se pot trimite raportările lunare. CNAS emite, potrivit raportării, o factură, iar în baza ei se livrează banii în contul medicului specialist. Banii pe luna iunie nu au intrat în conturi nici în iulie, pentru că SIUI a trebuit să fie din nou modificat”, a spus acesta.

Numeroşi alţi specialişti din sistemul sanitar clujean subliniază că important este consultul pacientului, iar birocraţia din acest moment reduce substanţial timpul afectat unei consultaţii de calitate.

Pe de altă parte, personalul medical de specialitate arată că este nevoie de o mai mare transparenţă în funcţionarea CNAS. De pildă, pentru SIUI s-au plătit sume considerabile, deşi are mari carenţe în funcţionare. Referindu-se la o afirmaţie din luna iunie a preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, că banii instituţiei s-au cheltuit pe consumul de medicamente scumpe, medicii clujeni au explicat că instituţia decontează efectiv 50% din preţul celui mai ieftin medicament din categoria respectivă, iar dacă un bolnav doreşte să cumpere medicamentul cel mai scump, CNAS îi decontează tot 50% din preţul cel mai mic, iar diferenţa o plăteşte pacientul.

Totodată, medicii spun că preţurile pe care le presupune achiziţia cabinetelor medicale sînt cu mult peste posibilităţile lor financiare.

În privinţa eficientizării cheltuielilor din sistemul de sănătate, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, economistul Ioan Mureşan, se declară „neîmpăcat cu faptul că nu are dreptul să stimuleze munca de calitate”.

„S-a creat o uniformitate în salarii. Dar a-l remunera pe fiecare după merit este o problemă pe care sistemul de sănătate trebuie să o rezolve. Altfel, costurile în sănătate vor fi, în continuare, mari şi vor fi o formă prin care se pierd bani. Calitatea serviciilor s-ar îmbunătăţi dacă un director de unitate sanitară i-ar putea plăti cum se cuvine pe medicii ce contribuie la bunul mers al instituţiei”, a afirmat, pentru Agerpres, Ioan Mureşan, evidenţiind că în acest fel nici nu ar mai fi nici atît de mulţi medici care ar dori să plece în străinătate pentru salarii mai bune.

Articole din aceeasi categorie