Pelerinii români, salutaţi primii de Papa Francisc la rugăciunea Angelus

Pelerinii români au primit primii salutul Papei Francisc, duminică, la finalul rugăciunii Angelus din Piaţa Sf. Petru din Roma, transmite AGERPRES.

După ce vineri au trecut pe sub Poarta Sfântă, s-au închinat şi s-au rugat la mormântul Sfântului Petru, iar sâmbătă au primit binecuvântarea Papei la audienţa jubiliară, duminică, sutele de români veniţi din papa-francisc-15ţară sau din Italia s-au regăsit în San Pietro sub acelaşi drapel tricolor alături de episcopii lor catolici şi greco-catolici.

Ca în fiecare duminică, Papa a rostit rugăciunea Angelus de la miezul zilei. Aceasta aminteşte de faptul că Îngerul Domnului a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Mântuitor.

În acest context, înainte şi după rugăciune, Suveranul Pontif spune la începutul ceremoniei un cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia duminicii. În final, Sfântul Părinte salută grupurile care s-au anunţat că vor fi prezente la acel moment de rugăciune cu Papa.

„Pelerinajele naţionale la Roma unesc, pe de o parte, comunităţile de credinţă din întreaga lume cu Sfântul Părinte, iar, pe de altă parte, este încurajat, de fapt, în paralel pelerinajul intern. Acesta este un proces personal de adâncire a credinţei, de trăire a acesteia, împreună cu ceilalţi, aici la Roma”, a declarat, pentru AGERPRES, Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu, prezent în piaţă printre români, alături de ceilalţi episcopi.

El a afirmat că Vaticanul şi clerul romano-catolic italian au în ultima vreme o deschidere tot mai mare către românii din Italia. „Aceasta a fost poziţia Sfântului Scaun dintotdeauna faţă de români. Şi nu numai faţă de comunităţile noastre. N-au făcut deosebire între ortodocşi şi catolici, între cele două comunităţi. Avem multe dovezi în sensul acesta, mai ales dacă ne gândim că sunt acum 230 de comunităţi catolice sprijinite de Papă. Asta spune ceva”, a menţionat Ioan Robu.

Arhiepiscopul a adăugat că acest fapt i-a fost confirmat, sâmbătă, de episcopii italieni care aşteptau sosirea Papei. „Când au auzit că sunt venit de la Bucureşti, toţi mi-au spus, imediat, că au români în diecezele lor. Ei sunt prezenţi acolo şi îi ajută. Chiar doi dintre episcopi mi-au spus că au bune relaţii cu preotul ortodox venit din România. Îi primesc pe români în biserici să facă slujbe. Astfel încât, revenind, atât Vaticanul, Biserica Centrală cât şi comunităţile locale îi sprijină pe români”, a mai spus Ioan Robu.

Evenimentul „România în pelerinaj la Roma” a fost organizat în perioada 9-11 septembrie de Conferinţa Episcopilor din România, în contextul Anului Sfânt al Milostivirii.

Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de către Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016.

Articole din aceeasi categorie