Pelerinajul la Nicula – „minunea cea mai la îndemână pentru a crede în Dumnezeu”

Mânăstirea Nicula este, pentru câteva zile, „epicentrul manifestării binecredincioșilor creștini cu evlavie la Maica Domnului”, fiind „cel mai mare loc de pelerinaj mânăstiresc din țara noastră” – după cum spune fostul stareţ al mânăstirii, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului.

„Semnificația sărbătorii Adormirea Maicii Domnului pentru Mânăstirea Nicula este esenţială! Ziua hramului unei mânăstiri îi confirmă rostul existenței! Prezența numeroasă a pelerinilor definește calitatea vieții duhovnicești a unui astfel de loc, care se împletește fericit între mai multe coordonate și dimensiuni: Cerul și Pământul, Dumnezeu și Oamenii, Sfinții și Aspiranții, Drepții și Păcătoșii, Călugării și Mirenii… Tradiția unui pelerinaj începe odată cu întemeierea unui obiectiv de natură spirituală, iar pe măsura devenirii lui, atenția celor evlavioși sporește și se regăsesc pe deplin doar cercetând locul care sfințește omul. Lucru dovedit la Mânăstirea Nicula prin pustnicul Nicolae, întemeietorul care s-a nevoit aici, dar și prin lucrarea binevoitoare a Maicii Domnului. Concret, pelerinajul s-a amplificat odată cu dovedirea certă a lăcrimării Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului în anul 1699” – a declarat, pentru Făclia, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru.

Potrivit declaraţiei fostului stareţ al mânăstirii, un număr record de pelerini, circa 300.00, s-a înregistrat la Nicula în anul 1998. Ce îi motivează să vină la Nicula? Evlavia – spune părintele arhimandrit. „Evlavia creștină presupune credință lucrătoare, nădejde biruitoare și dragoste jertfelnică. Priviți-i doar și vă veți convinge! Pelerinii ce vin la Nicula nu sunt ignoranți sau habotnici, bigoți, ei răspund unui îndemn lăuntric izvorât din credință, sunt convinși de intervenția dumnezeiască în viața lor tumultoasă și o iubesc pe Maica Domnului, pe Sfinți, pe Dumnezeu” – declară părintele Dumitru Cobzaru.

În opinia sa, prima și cea mai importantă minune care s-a întâmplat la Nicula este lăcrimarea Icoanei Maicii Domnului, atestată și confirmată în documentele vremii respective. „Apoi – spune părintele – s-au scris volume întregi despre faptele minunate ale Maicii Domnului care a intervenit prin icoana ei în mod direct și concret în viața celor ce au căutat-o. Am zis și repet, pelerinajul din prejma zilei de 15 august a fiecărui an este minunea cea mai la îndemână pentru a crede în Dumnezeu, în Sfinții Lui, respectiv în Maica Domnului, și a trăi plenar în Biserică”.

„Doresc să-i încredințez pe toți cei ce vin la Mânăstirea Nicula, inclusiv pe cei rău intenționați, că Dumnezeu privește lumea cu multă îngăduință în aceste zile, pentru că dă libertate unei inimi de MAMĂ să-și «dezmierde» fiii. Așadar, îndrăzniți…!” – îndeamnă fostul stareţ al mănăstirii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie