Pelerinaj greco-catolic la Nicula

Cu ocazia marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, Eparhia de Cluj-Gherla organizează miercuri, 14 august, pelerinajul tradiţional la Nicula. Procesiunea va fi condusă de PS Florentin Crihălmeanu şi va începe la ora 16:00, cînd se va pleca, pe jos, de la capela greco-catolică din Gherla, pînă la biserica parohială din Nicula. Împreună cu episcopul eparhial se vor afla mons. Mihai Todea, vicar general, preoţi, credincioşi şi persoane consacrate.

La sosirea în Nicula (ora 18:00), pelerinii vor fi primiţi de pr. Patriciu Sălăjan, parohul greco-catolic al Niculei, iar apoi Maica-Domnului-Niculava fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvînt de învăţătură rostit de episcopul eparhial.

Joi, 15 august, de la ora 10:00, în curtea bisericii parohiale din Nicula, Preasfinţia Sa Florentin şi preoţii prezenţi vor celebra Sfînta Liturghie Arhierească de sărbătoare, în cadrul căreia va avea loc şi o hirotonire preoţească.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare a Preasfintei Fecioare Maria din calendarul liturgic. Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că Preasfînta Fecioară Maria nu a murit, ci a trecut pragul vieţii direct spre veşnicie, spre viaţă. A trecut prin adormire, dar nu prin moarte. Preasfînta Fecioară Maria, deşi a plecat dintre ai săi, a rămas poate mai prezentă între ei ca şi Mamă şi Mijlocitoare mai întîi a apostolilor, şi, pînă astăzi nouă, tuturor acelora care îi aducem cinstire, laudă şi închinare lui Dumnezeu. Preasfînta Fecioară Maria este şi ea operă a Creaţiei lui Dumnezeu, dar a depăşit frontierele Creaţiei; Aceea care s-a născut din om, rămasă însă fără păcat strămoşesc; Aceea care a născut Om şi Dumnezeu, dar a rămas Fecioară Neprihănită; Aceea care a trecut din viaţă, dar nu la moarte, aşa cum ne este rînduit nouă, oamenilor, ci a trecut din viaţă la Viaţa veşnică; Aceea care a părăsit viaţa pămîntească, dar a rămas prezentă între noi, oamenii. Iată marele mister al marii sărbători pe care Biserica Adormirea-Maicii-Domnuluide rit bizantin şi latin, creştinătatea întreagă o sărbătoreşte” – arată PS Florentin, într-un mesaj adresat credincioşilor greco-catolici.

În acelaşi mesaj, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla îndeamnă la rugăciune: pentru Biserică, pentru toţi creştinii, pentru familie, pentru toţi cei întristaţi: „Să punem în faţa Maicii noastre Sfinte toate rugăciunile noastre şi să ne rugăm ei, bine-ştiind că ea este aceea care poate să ne mijlocească nouă, tuturor, toate harurile necesare. Să ne rugăm, deci, pentru Biserică, să-i spunem: Maica Bisericii, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toţi creştinii şi să-i spunem: Ajutorul creştinilor, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toate persoanele consacrate şi să-i spunem: Sfîntă Fecioară a fecioarelor, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toate familiile noastre şi să-i spunem: Ocrotitoarea familiilor, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toţi cei care sînt întristaţi, mîhniţi şi să-i spunem: Mîngîietoarea mîhniţilor, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toţi cei care sînt în păcat şi trăiesc în continuare în păcat şi să-i spunem: Scăparea păcătoşilor, roagă-te pentru noi! Să ne rugăm pentru toţi aceia care ne urăsc, pentru toţi aceia care se află în război, şi să-i spunem: Regina păcii, roagă-te pentru noi! Să o rugăm pentru întreaga lume, pentru pacea în lume, pentru timpuri cu pace, pentru timpuri liniştite, în care şi noi să ne putem lucra în linişte mîntuirea sufletelor noastre şi să-i spunem: Regina lumii, roagă-te pentru noi!” – îndeamnă PS Florentin Crihălmeanu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie