Patriarhul Daniel: Schimbarea la Faţă este sărbătoarea sensului ultim al existenţei

Schimbarea la Faţă este sărbătoarea sensului ultim al existenţei, a afirmat, miercuri, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în cuvîntul de învăţătură rostit la Sfînta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.

“Schimbarea la Faţă este şi sărbătoarea sensului ultim al existenţei, şi anume că omul, cerul şi pămîntul, aceste realităţi nu sunt făcute pentru moarte, ci pentru slavă veşnică, pentru că la a doua venire a Mîntuitorului Iisus Patriarhul-Daniel-20Hristos cerul şi pămîntul se vor preface într-un cer nou şi într-un pămînt nou în care nu va mai fi întuneric şi nici stricăciune, nici moarte şi nici lacrimă şi toate vor fi pătrunse de slava lui Dumnezeu şi vor fi o mărturie a iubirii nesfîrşite a Preasfintei Treimi pentru creaţie, pentru universul creat şi mîntuit”, a spus înaltul ierarh ortodox, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, citată de AGERPRES.

Întîistătătorul BOR consideră că Schimbarea la Faţă reprezintă o pregustare a slavei din Împărăţia Cerurilor.

“Deci, avem în Schimbarea la Faţă o pregustare a slavei din Împărăţia Cerurilor, de aceea troparul spune ai arătat ucenicilor tăi Slava Ta pe cît li se putea, cît puteau ei suporta, dar slava lui Dumnezeu dacă s-ar fi arătat în toată plinătatea i-ar fi copleşit pe ucenici şi aceştia nu ar fi putut rezista”, a mai spus patriarhul Daniel.

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, miercuri, Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului pe Muntele Tabor, una dintre cele mai mari sărbători creştine, cînd apostolii se conving că învăţătorul lor este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci şi Dumnezeu adevărat.

Anterior, discipolii lui Iisus văzuseră şi se uimiseră de minunile Lui, considerate semne ale Dumnezeirii Sale, dar în sufletul lor îl considerau tot un om, un mare prooroc, cel mai mare trimis, de pînă atunci, al lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor.

Însă, din cele petrecute pe Tabor cu prilejul Schimbării la Faţă, Sfinţii Apostoli înţeleg că Iisus este fiul lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut în ultimul an al vieţii pămînteşti a Mîntuitorului, cu cîteva luni înainte de răstignirea Sa.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă este considerată aceea a îndumnezeirii naturii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunurile veşnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mîntuirea noastră prin Patimile Sale, Mîntuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplaţia slavei Sale Dumnezeieşti. Din acest motiv, sărbătoarea Schimbării la Faţă i-a atras în mod deosebit pe călugări, care şi-au închinat întreaga viaţă căutării acestei lumini.

Articole din aceeasi categorie