Patriarhul Daniel: Românii migranţi trăiesc cu speranţa într-un viitor mai prosper, dar şi cu dorul de locurile natale

Cu prilejul Duminicii migranţilor români (16 august 2015), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel îndeamnă credincioşii ortodocşi români din afara graniţelor „să cultive legătura cu slujitorii Bisericii, să le solicite ajutorul şi povăţuirea, să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfînta Euharistie, participînd la viaţa liturgică a parohiilor româneşti şi trăind în bucuria comuniunii frăţeşti cu ceilalţi români, împărtăşind experienţele comune şi ajutîndu-se reciproc”.

În acelaşi mesaj, părinţii români plecaţi la muncă în străinătate sînt îndemnaţi să păstreze unitatea Patriarhul-Daniel-20familiei şi „să rămînă în permanent contact cu fiii şi cu fiicele lor şi cu cei rămaşi în ţară, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii”.

„Misiunea Bisericii noastre în diaspora este deosebit de importantă, deoarece românii migranţi trăiesc cu speranţa într-un viitor mai prosper, dar şi cu dorul de locurile natale, de Ţară. De multe ori, mediul în care ei lucrează printre străini nu le insuflă un sentiment de pace şi mulţumire sufletească, dar se regăsesc în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora. Aici, bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, a spiritualităţii şi a identităţii româneşti, a întăririi în comuniunea dătătoare de putere, mîngîiere şi nădejde în Dumnezeu, se împleteşte cu nostalgia locurilor natale, cu sentimentul de dor arzător după cei dragi, resimţit atît de puternic printre străini. Această stare de dor, asumată în mod existenţial, favorizează căutarea originii şi a identităţii profunde” – se arată în mesajul Patriarhului BOR.

În acest sens, arată Patriarhului Daniel, Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să vină în întîmpinarea problemelor majore ale românilor migranţi „prin înfiinţarea parohiilor din diaspora, prin ierarhii şi preoţii care slujesc cu multă dăruire de sine comunităţile de români, prin programele liturgice adaptate contextului, prin promovarea valorilor autentice ale Ortodoxiei şi ale poporului român, prin organizarea evenimentelor religioase, sociale, culturale şi catehetice, prin cultivarea şi transmiterea tradiţiilor, dar şi a limbii române”. Potrivit PF Daniel, în afara graniţelor României există 13 eparhii ortodoxe române, în care slujesc 935 de clerici, în 844 de parohii şi filii şi 28 de mînăstiri şi schituri.

„În acest an, Duminica migranţilor români coincide cu prăznuirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni (16 august). Sfîntul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu reprezintă un simbol al demnităţii româneşti, iar exemplul său constituie o lumină peste timp care ne cheamă pe toţi, indiferent de locul unde ne aflăm, să mărturisim prin viaţa şi faptele noastre dragostea de Hristos, de Biserică şi de Neam. Sfinţii Martiri Brâncoveni ne îndeamnă să fim martori şi misionari ai lui Hristos Cel răstignit şi înviat, în continuitate de duh cu înaintaşii noştri care au fost ctitori de biserici şi de cultură şi care s-au jertfit pentru credinţă şi popor, apărînd valori eterne într-o lume schimbătoare şi adesea ostilă credinţei creştine” – se mai arată în mesajul Patriarhului BOR.

Prin hotărîrea Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranţi.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie