Patriarhul Daniel: Cinstirea eroilor Revoluției, „o datorie morală, a noastră”

Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie „un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român, a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum și memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în decembrie 1989” – arată patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, în mesajul transmis la împlinirea  a 30 de ani de la Revoluție.

În opinia sa, comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune și comuniune spirituală „este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni”, „un act de recunoștință și prețuire a jertfelniciei lor, precum și expresia cea mai reală și profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului și opacitatea mormântului”. „Dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră. Însă, pomenirea lor în nădejdea Învierii și a vieții veșnice este recunoașterea demnității lor și speranța împlinirii dreptății pentru ei” – consideră patriarhul.

„Cei care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în decembrie 1989 au fost în majoritate tineri. Acești tineri au arătat nu numai curaj, ci și foarte multă credință, moștenită de la părinții și bunicii lor. (…) Acești tineri eroi, care s-au jertfit pentru credința, libertatea și demnitatea poporului român (…) ne cheamă azi să nu despărțim darul libertății de darul credinței, al sfințeniei vieții și al demnității naționale. Comemorarea eroilor români din decembrie 1989 ne îndeamnă să prețuim mai mult pe toți cei care luptă și lucrează pentru libertatea și demnitatea poporului român, în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de-a pierde identitatea și unitatea sa” – arată PF Daniel.

În același mesajul, patriarhul BOR îndeamnă să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca „jertfa celor care au sacrificat viața lor pentru libertatea și demnitatea poporului român, în decembrie 1989, să fie roditoare de credință mai puternică, de fapte bune mai multe și de comuniune frățească mai intensă”. „Să ne ajute Dumnezeu să unim permanent libertatea cu responsabilitatea, democrația cu unitatea românească, demnitatea națională cu solidaritatea internațională!” – încheie patriarhul.

M. T.

Articole din aceeasi categorie