Patriarhul Daniel: Botezul unui popor reprezintă o lucrare sfîntă

Botezul unui popor reprezintă o lucrare sfîntă, a subliniat Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, într-un mesaj transmis Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 1000 de ani de la mutarea la Domnul a Sfîntului şi Marelui Cneaz Vladimir, botezătorul Rusiei, informează AGERPRES.

„Botezul unui popor reprezintă o lucrare sfîntă, prin care fiecare persoană care alcătuieşte acest popor, Patriarhul-Daniel-161creată după chipul lui Dumnezeu, se leapădă de omul cel vechi, adică de păcat, şi se uneşte cu Hristos prin primirea harului dumnezeiesc şi împlinirea poruncilor pentru a dobîndi asemănarea cu El”, a punctat Patriarhul BOR în mesajul pe care l-a transmis prin Arhiepiscopul Tîrgoviştei, Nifon, conform unui comunicat al Patriarhiei Române.

Potrivit PF Daniel, botezul este „începutul intrării omului în Împărăţia cerurilor”. „Am primit invitaţia fraternă a Preafericirii Voastre ca o delegaţie a Patriarhiei Române să participe la Moscova, în zilele de 27-28 iulie, la festivităţile consacrate împlinirii unui mileniu de la mutarea la Domnul a Sfîntului şi Marelui Cneaz Vladimir, Botezătorul Rusiei (980-1015). Acest însemnat popas solemn prilejuieşte pentru întregul popor rus binecredincios evocarea celor mai semnificative momente ale bogatei şi îndelungatei istorii a Bisericii Ortodoxe Ruse, precum şi reliefarea importanţei deosebite pe care îl are momentul primirii Sfîntului Botez de către poporul rus”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.

Înaltul ierarh a arătat că există o legătură tainică de iubire între Hristos şi fiecare popor creştin, dar mai ales între Hristos şi popoarele care au suferit mult pentru a-şi păstra de-a lungul încercărilor istoriei identitatea lor creştină. „În acest sens, observăm faptul că pe stema Rusiei se află vulturul bicefal încununat de Cruce înălţîndu-se spre cer, iar Sfîntul Gheorghe, biruitor asupra răului, reprezintă inima stemei. Aceasta arată şi că poporul ortodox rus împreună cu toată Ortodoxia are o vocaţie creştină pentru eternitate, că poartă în el taina Crucii şi a Învierii ca o taină a suferinţei pentru credinţă şi a biruinţei asupra răului prin rugăciune”, a atras atenţia PF Daniel.

Patriarhul BOR a subliniat că perioada îndelungată de multe suferinţe ale Bisericii Ortodoxe Ruse din cauza prigoanei împotriva credinţei creştine în vremea ateismului „agresiv” din secolul al XX-lea a reprezentat o vreme a „răstignirii”, dar şi un timp al speranţei de libertate pentru ierarhii, clerul şi credincioşii acestei Biserici.

„În acel timp de prigoană, Biserica a rămas statornică în mărturisirea Domnului nostru Iisus Hristos, reuşind după anii 1990 să redevină un reper spiritual pentru o societate confruntată cu fenomenul secularizării şi relativismului moral”, a adăugat înaltul ierarh.

Articole din aceeasi categorie