Patriarhia Română: Preoţii au obligaţia de a-şi păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale

Preoţii au obligaţia de a-şi păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atît în declaraţiile publice, cît şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. În situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii pot să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor – informează Patriarhia Română, prin intermediul unui comunicat remis presei.

„În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor Patriarhia-Romana-1politică, preotul are libertatea, binecuvîntarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atît în declaraţiile publice, cît şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret” – precizează Patriarhia Română.

Potrivit Patriarhiei Române, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local. Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid „încalcă legămîntul depus la hirotonie, hotărîrile Sfîntului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală”. Abaterile de acest fel vor fi judecate în consistoriile eparhiale.

„Totuşi, Sfîntul Sinod, aplicînd principiul iconomiei (dispensă),  în vederea împlinirii misiunii sociale la care sînt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.  În acest caz – precizează Patriarhia Română -, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”.

Potrivit comunicatului, Sfîntul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de „a nu permite recrutarea de membri din rîndurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti”. De asemeni, Sfîntul Sinod reaminteşte că Biserica Ortodoxă Română „nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică”, însă îndeamnă cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care „arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”.

Precizările Patriarhiei Române au fost făcute „în perspectiva alegerilor locale şi legislative din anul 2016, din dorinţa de a face cît mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie