Patriarhia Română: Legislaţia română şi practica europeană sînt în favoarea menţinerii orei de religie în şcolile publice

Patriarhia Română susţine că legislaţia română şi practica europeană sînt în favoarea menţinerii orei de religie în şcolile publice.

“Potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constituţia României, ‘libertatea gîndirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrîns să adopte o opinie ori să adere la o Patriarhia-Romana-3credinţă religioasă, contrare convingerilor sale’. De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), ‘statul asigură libertatea învăţămîntului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţămîntul religios este organizat şi garantat prin lege”, precizează, într-un comunicat remis vineri, Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate doar două condiţii se cer respectate de statele care prevăd caracterul obligatoriu al orei de religie: să poată obţine o scutire de participare, în situaţia în care respectivul învăţămînt are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa să nu implice obligaţia de a motiva în vreun fel solicitarea respectivă.

Patriarhia arată că cele două condiţii sunt pe deplin respectate în România, fiind prevăzute în Constituţie şi în Legea Educaţiei Naţionale.

“Religia are caracter obligatoriu în oferta curriculară a şcolii, dar opţiunea pentru frecventarea acestei discipline aparţine elevului major, respectiv părinţilor sau tutorilor legali instituiţi pentru elevii minori. Prin urmare, opiniile unor pretinşi experţi din România în respectarea drepturilor omului nu au nici o legătură cu realitatea din Europa. România, prin tradiţia şi istoria ei europeană, se numără printre statele care asigură libertatea învăţămîntului religios, datorită contribuţiei educaţiei religioase la formarea şi educarea tinerei generaţii în spiritul valorilor autentice”, adaugă comunicatul Patriarhiei.

În context BOR arată că potrivit unei cercetări realizate în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, “pentru 85% dintre tinerii din România credinţa religioasă constituie o valoare fundamentală cu o importanţă decisivă în viaţa proprie”.

Articole din aceeasi categorie