Pastoraţia familiei şi formarea tineretului – priorităţi pentru episcopii catolici din România

Învăţămîntul catolic, pastoraţia familiilor, iniţiativele comune ale Bisericii locale în Anul Sfînt al Milostivirii s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți la Ciofliceni (Snagov), în perioada 9-11 mai, în sesiune plenară de primăvară a Conferinței Episcopilor catolici din România (CER).

Lucrările – la deschiderea cărora a participat și monseniorul Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România – au fost găzduite de Episcopia Greco-Catolică „Sfîntul Vasile cel Mare”, din București, și s-au Episcopii-catolicidesfășurat la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți, de la Ciofliceni (Snagov).

„În plenul lucrărilor, pe lîngă temele amintite, episcopii au discutat despre Olimpiada naţională de religie catolică, subliniind, de asemenea, și necesitatea unei coordonări naţionale a pastoraţiei familiei. Referitor la apropiata Întîlnire Mondială a Tineretului, de la Cracovia (Polonia), din 25-31 iulie a.c., episcopii şi-au manifestat bucuria pentru participarea numeroasă a tinerilor catolici din România. Totodată, au discutat şi despre organizarea pelerinajului comun al diecezelor şi eparhiilor catolice din România la Roma, cu ocazia Anului Sfînt al Milostivirii. De asemenea, episcopii au analizat incidenţa codului fiscal asupra administraţiei bunurilor Bisericii, trimițînd, în acest sens, o scrisoare către ministrul secretar de stat al Secretariatului pentru Culte. Episcopii au dat şi o declarație cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioşii catolici şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot: «Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea și promovarea valorilor creștine proprii poporului nostru, și conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Fiecăruia în parte și tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile și aspirațiile sociale»” – informează un comunicat al CER, remis presei.

Conform statutului, preşedinția CER este preluată de cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii membri l-au ales ca vicepreședinte pe arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani. De asemeni, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din cardinalul Lucian Mureşan – preşedinte CER, ÎPS Ioan Robu – vicepreşedinte CER, PS László Böcskei – episcop romano-catolic de Oradea, PS Vasile Bizău – episcop greco-catolic de Maramureş. S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România să se desfăşoare la Oradea, la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în perioada 26-28 septembrie a.c. – se mai precizează în comunicat.

Conferința Episcopală Română îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă „unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfîntul Părinte Papa Francisc”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie