Pasionaţii de istorie pot vizita virtual monumentele dacice reconstituite 3 D

O colecţie de 500 de artefacte dacice şi 30 de monumente din munţii Orăştiei vor fi digitizate pentru a putea fi puse în valoare în cadrul unui muzeu virtual dedicat civilizaţiei dacice. Proiectul, care presupune o colaborare între două muzee şi două universităţi, respectiv MNIT, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romanice din Deva, Universitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea ‘’Babeş-Bolyai’’, constituie o premieră pentru România.

Costurile acestui demers se ridică la un milion de euro şi sînt asigurate prin intermediul fondurilor europene şi din bugetul naţional. Coordonatorii proiectului promit că expoziţia va putea arăta la fel ca cele din marile muzee ale Europei. “Proiectul presupune digitizare a 500 de artefacte dacice reprezentative descoperite în Munţii Orăştiei, plus reconstituirea digitală a 30 de monumente, case, cetăţi, sanctuare sau alte elemente arhitectonice din siturile din Munţii Orăştiei. Aceste artefacte 3D vor fi puse în valoare prin diferite metode. Una dintre ele este publicarea lor pe portalul Europeana, care este cea mai mare colecţie de obiecte digitale din lume. A doua variantă de valorificare va fi includerea lor într-un muzeu virtual online. O a treia variantă de valorificare va fi un exemplu de muzeu virtual mixt, în care să fie atît artefactele reale, cît şi cele virtuale, scanate 3D”, a explicat coordonatorul proiectului, Călin Neamţu, care este conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj.

În cadrul proiectului vor fi create două asemenea spaţii pentru organizarea de expoziţii multimedia, unul la MNIT şi una la muzeul din Deva. În cazul MNIT, specialiştii se gîndesc să realizeze o expoziţie mixtă, în care artefactele să fie expuse în vitrine, însă să existe şi imagini 3D ale aceluiaşi obiect, reconstituit după indicaţiile arheologilor. Expoziţia va fi dotată cu echipamentul necesar proiectării acestor imagini 3D, ce, promit coordonatorii proiectului, va avea cel puţin calitatea pe care o oferă cinematografele multiplex. De asemenea, va exista şi aparatură de tip “table touch” pe care vizitatorii o pot atinge pentru a vedea, cu ajutorul unor ochelari stereoscopici, toate unghiurile şi detaliile unui obiect reconstituit.

”O să avem amenajată o sală de expoziţii multimedia, ceea ce nu am mai avut pînă acum şi este o premieră şi la noi în ţară. Aceste ‘table touch’ nu cred că au mai fost aduse în muzeele din România pentru a se folosi la o expoziţie şi sînt importante pentru că avem ca public o generaţie care foloseşte zilnic tablete. MNIT are cel mai diversificat patrimoniu de obiecte dacice din Munţii Orăştiei şi noi vrem să arătăm şi altfel obiectele pentru ca publicul să le înţeleagă mai bine, nu doar expunerea simplă a pieselor în vitrine. Deci o să fie o combinaţie. Şi piese, şi reconstituiri 3D”, a declarat directorul MNIT, Carmen Ciongradi. Pe lîngă aparatura care se va achiziţiona prin acest proiect, Universitatea Tehnică din Cluj va folosi, pentru scanarea obiectelor şi a siturilor, aparatură extrem de modernă pe care o deţine deja şi care valorează, şi aceasta, aproximativ un milion de euro.

”Avem un scanner unicat în România, care permite scanarea în cîmp deschis, pe o rază de pînă la 170 de metri cu precizie de un milimetru, pentru a scana stadiul actual al artefactelor, adică aşa cum sînt ele acum în teren, urmînd ca peste ele să venim cu reconstituirea digitală”, a precizat Călin Neamţu.

La rîndul său, prof. dr. ing. Daniela Popescu, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, a ţinut să sublinieze că proiectul de digitizare a celor 500 de obiecte este foarte important pentru că permite României să fie mult mai prezentă în spaţiul european şi să-şi promoveze patriomoniul. ‘’Este o şansă pe care România nu trebuie s-o rateze’’, a spus Popescu.

Proiectul va dura 15 luni. Din finanţarea de 4.188.423 de lei, 85% este nerambursabilă şi asigurată prin granturile SEE, iar 15% din sumă este suportată din bugetul naţional.

C.P.

Articole din aceeasi categorie