Expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, deschisă la Muzeul de Istorie Turda

Expoziția itinerantă „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, organizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie din Turda, în perioada 25 august – 25 septembrie.

Vernisarea expoziției va avea loc marți, 25 august, ora 18:00, la sediul muzeului turdean de pe str. B. P. Hașdeu nr. 2. În cadrul vernisajului, dr. Marius Câmpeanu va prezenta volumul cu titlu omonim, materializat ca urmare a cercetărilor întreprinse privind viața și activitatea fotografilor transilvăneni.

„Subiectul acestei expoziții este cu atât mai aproape de noi, cu cât printre pionierii artei fotografice din Transilvania se numără și turdeanul Botár Imre (1846-1906), învățător de profesie. Fiind fotograful orașului Turda între 1880-1906, Botár a publicat articole de specialitate în revistele fotografice ale timpului: Fenykepeszety Lapok – Cluj, Fenykepeszety Ertesito – Nyiregyhaza. Atelierul fotografic deținut de el a fost situat în centrul Turzii, în casa Magyarossy Daniel, azi Piața Republicii nr. 12. Pe lângă fotografiile de atelier dedicate unor personaje, I. Botár a realizat și lucrări reprezentând clădiri și piețe din oraș, precum și fotografii cu împrejurimile Turzii (Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Lacurile Sărate). În anul 1897, în scopul promovării și comercializării propriei colecții de antichități, a realizat un catalog al acesteia” – precizează reprezentanții Muzeului de Istorie Turda.

În cadrul expoziției vor fi prezentate fotografii semnate de fotografii transilvăneni: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer (Sibiu), Dunky Kálmán și Dunky Ferenc (Cluj-Napoca), Cserni Adalbert (Alba Iulia), Leopold Adler (Brașov), Iuliu Pop și Ioniță G. Andron (Satu Mare), Mezey Lajos (Oradea), Ludwig Friedrich Schuller (Sighișoara) și Huszthy Mátyás (Baia Mare).

Expoziția este realizată în parteneruat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul 9:00-17:00.

M. T.

Articole din aceeasi categorie