Comemorare a martirilor de la Treznea

Oficialităţi locale şi judeţene au participat, miercuri, la o manifestare de comemorare a martirilor din Treznea, la împlinirea a 80 de ani de la masacrele horthyste ce au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania.

În cadrul evenimentului de la Treznea au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor din localitatea martir.

„Dacă am învăţat ceva din tragicele evenimente care au zguduit lumea – războaie, revoluţii, răscoale, holocaust, crimele de sub regimurile comuniste şi masacrele etnice – suntem obligaţi să luptăm şi noi în vreme de pace împotriva intoleranţei şi urii rasiale, împotriva xenofobiei, împotriva naţionalismelor deviante şi marginale, împotriva discriminărilor şi împotriva tuturor atentatelor la demnitatea umană. Trebuie să combatem cu tărie, orice formă de ideologie extremistă. Nu în ultimul rând, avem obligaţia să luptăm pentru apărarea valorilor creştine, pentru apărarea culturii şi civilizaţiei europene. Să nu uităm că învăţătura creştină este leacul tămăduitor al lumii. Dumnezeu să-i odihnească în linişte şi pace, pe toţi martirii neamului românesc!”, a spus Marcel Virgil Ţurcaş, prefectului judeţului Sălaj. De asemenea, a fost depusă o jerbă şi la mormântul doctorului Ioan Puşcaş, fiu al satului Treznea.

Un eveniment comemorativ similar va avea loc duminică şi în localitatea Ip, unde au fost ucişi 157 de oameni.

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localităţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, şi Ip, cu 157 de morţi.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Comemorare a martirilor de la Treznea

 1. dancp

  ip,treznea
  numai in presa locala
  de diktatul de la viena 30 ugust numai in presa locala
  si putin
  nu ne da voie ue,germania sa ne comemoram mortii
  sau nu vrem noi
  e drept ca adevarul deranjeaza da asa a fost