Expoziția Limesului

Pasionații de istorie a Imperiului Roman sunt așteptați vineri, 11 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei la vernisarea expoziției LIMES.

Expoziția este una dintre inițiativele de popularizare a Programului Național LIMES, prin care s-a dorit atragerea atenției publicului asupra valorii universale excepționale a patrimoniului adăpostit de aceste situri arheologice și conștientizarea oportunității remarcabile de a avea, pe teritoriul țării noastre, o parte atât de însemnată a Patrimoniului Mondial.

Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere: Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU); Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR); Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG); Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC); Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR); Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF); Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați (MIGL); Muzeul Municipal Mediaș (MMM);Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM); Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB); Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM); Muzeul de Istorie Turda (MIT); Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ)

Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului. Autorii acestora, alături de cei care sunt deja menționați pe postere, sunt:

George Cupcea, Monica Gui, Felix Marcu, Florian Matei-Popescu, Denisa Murzea, Irina Nemeti, Sorin Nemeti, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Marisa Tivadar, Ovidiu Țentea – realizare texte explicative; Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale LIMES susține că expoziția este fără precedent în România și se înscrie în seria de acțiuni de popularizare a unora dintre siturile care vor face parte din listele UNESCO, prezentând, pe lângă informațiile științifice, și cele mai importante piese de patrimoniu descoperite în siturile romane din România, dar și o serie de propuneri de reconsituiri.

Alături de expoziția LIMES, publicul va putea vizita la MNIT și expozițiile ”Cluj 1989, 21.12” și ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”, ultima în versiune updatată.

Orarul de vizitare a expozițiillor este de marți până duminică, între 11 și 18. Biletele se achiziționează de la casieria MNIT, de la etajul 1. Vizitarea se va face cu respectarea măsurilor de distanțare socială, respectiv nu mai mult de 8 persoane pe expoziție în același timp. „Grupurile organizate, care au nevoie de ghidaj, vor putea să viziteze expozițiile MNIT doar cu programare prealabilă, la adresa secretariat@mnit.ro” , au transmis reprezentanții MNIT.

Articole din aceeasi categorie