Pacea ca drum de speranță

La începutul noului an calendaristic, prezentăm o selecție de idei din Mesajul Sfântului Părinte Francisc la cea de-a 53-a Zi Mondială a Păcii, celebrată în Biserica Catolică la 1 ianuarie 2020:

Pacea este un bun prețios, obiect al speranței noastre, la care aspiră toată omenirea. A spera în pace este o atitudine umană, prin care chiar și un prezent uneori obositor poate să fie trăit și acceptat.

Războiul, știm asta, începe adesea cu intoleranța față de diversitatea celuilalt, care mărește dorința de posesie și voința de dominare. Se naște în inima omului din egoism și din mândrie, din ura care induce la distrugerea, la închiderea celuilalt într-o imagine negativă, la excluderea lui și la eliminarea lui.

Trebuie să urmărim o fraternitate reală, bazată pe originea comună de la Dumnezeu și exercitată în dialog și în încrederea reciprocă. Dorința de pace este profund înscrisă în inima omului și nu trebuie să ne resemnăm cu nimic care este mai puțin decât asta.

Lumea nu are nevoie de cuvinte goale, ci de martori convinși, de artizani ai păcii deschiși la dialog fără excluderi și fără manipulări. Pacea este „un edificiu care trebuie construit încontinuu”, un drum pe care-l parcurgem împreună. În ascultarea reciprocă pot să crească și cunoașterea și stima celuilalt, până acolo încât să se recunoască în dușman fața unui frate.

Procesul de pace este, deci, o angajare care durează în timp. Este o muncă răbdătoare de căutare a adevărului și a dreptății, care onorează amintirea victimelor și care deschide, pas după pas, la o speranță comună. Într-un stat de drept, democrația poate să fie o paradigmă semnificativă a acestui proces, dacă este bazată pe dreptate și pe angajarea de a proteja drepturile fiecăruia, în special dacă este slab sau marginalizat, în căutarea continuă a adevărului.

În experiența noastră creștină, noi îl comemorăm constant pe Hristos, care și-a dăruit viața pentru reconcilierea noastră (cf. Rom 5,6-11). Biserica participă pe deplin la căutarea unei ordini drepte, continuând să slujească binele comun și să hrănească speranța păcii, prin transmiterea valorilor creștine, învățătura morală și operele sociale și de educație.

Biblia, îndeosebi prin cuvântul profeților, amintește conștiințelor și popoarelor alianța lui Dumnezeu cu omenirea. Este vorba de a abandona dorința de a domina pe alții și a învăța să ne privim reciproc ca persoane, ca fii ai lui Dumnezeu, ca frați.

Ne conduce textul din Evanghelie care prezintă următorul dialog dintre Petru și Isus: „«Doamne, de câte ori să-l iert pe fratele meu care greșește împotriva mea? De șapte ori?». Isus i-a spus: «Nu-ți spun până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori șapte»” (Mt 18,21-22). Acest drum de reconciliere ne cheamă să găsim în adâncul inimii noastre forța iertării și capacitatea de a ne recunoaște ca frați și surori.

În fața consecințelor ostilității noastre față de ceilalți, ale lipsei de respectare a casei comune și ale exploatării abuzive a resurselor naturale – văzute ca instrumente utile numai pentru profitul de astăzi – avem nevoie de o convertire ecologică. Acest drum de reconciliere este și ascultare și contemplare a lumii care ne-a fost dăruită de Dumnezeu pentru ca să facem din ea casa noastră comună. Drumul reconcilierii cere răbdare și încredere. Nu se obține pacea dacă nu se speră.

Pentru discipolii lui Hristos, acest drum este susținut și de sacramentul Reconcilierii, dăruit de Domnul pentru iertarea păcatelor celor botezați. Acest sacrament al Bisericii, care reînnoiește persoanele și comunitățile, ne cheamă să ținem privirea îndreptată spre Isus, care a reconciliat „toate pentru sine, făcând pace prin sângele crucii sale, prin el, fie între cele de pe pământ, fie între cele din ceruri” (Col 1,20); și ne cere să renunțăm la orice violență în gânduri, în cuvinte și în fapte, fie față de aproapele, fie față de creație.

Harul lui Dumnezeu Tatăl se dăruiește ca iubire fără condiții. După ce am primit iertarea sa, în Hristos, putem porni la drum pentru a-l oferi bărbaților și femeilor din timpul nostru. Zi după zi, Spiritul Sfânt ne sugerează atitudini și cuvinte pentru ca să devenim artizani de dreptate și de pace.

Dumnezeul păcii să ne binecuvânteze și să vină în ajutorul nostru. Maria, Mama Principelui păcii și Mama tuturor popoarelor de pe pământ, să ne însoțească și să ne susțină pe drumul de reconciliere, pas după pas. Și fiecare persoană, venind în această lume, să poată cunoaște o existență de pace și dezvolta pe deplin promisiunea de iubire și de viață pe care o poartă în sine.

V.S.

Articole din aceeasi categorie