Oţetul de mere poate ajuta la scăderea glicemiei şi la slăbit, susţin oamenii de ştiinţă

Oţetul de mere a fost lăudat de-a lungul timpului pentru numeroase proprietăţi curative, de la îmbunătăţirea digestiei şi îndepărtarea mătreţii până la albirea dinţilor şi stoparea sughiţului. La acestea se adaugă şi capacitatea sa de a ajuta la scăderea nivelului glicemiei şi la stimularea eliminării kilogramelor nedorite, potrivit unui studiu publicat în jurnalul “Diabetes Care”, informează recent CNN, citat de AGERPRES.

În cadrul unui studiu realizat pe pacienţi de ambe sexe, diagnosticaţi cu diabet de tipul 2, oamenii de ştiinţă au descoperit că în urma administrării a două linguri cu oţet de mere înainte de culcare, alături de o gustare (circa 30 de grame de brânză), subiecţii aveau un nivel mai scăzut al glicemiei a doua zi dimineaţa în comparaţie cu perioada în care au consumat acelaşi gen de gustare de seară, dar împreună cu două linguri cu apă în loc de oţet.

O altă cercetare, publicată în acelaşi jurnal, a comparat efectele oţetului de mere asupra a trei grupuri formate din adulţi sănătoşi, persoane cu prediabet şi pacienţi cu diabet de tip 2. În cazul tuturor s-au observat niveluri îmbunătăţite ale glicemiei în urma administrării a circa 30 de mililitri de oţet de mere împreună cu o gustare bogată în carbohidraţi (un covrig cu unt şi un pahar cu suc de mere), în comparaţie cu perioada în care au consumat acelaşi lucru şi au luat un placebo în loc de oţet, mai arată sursa citată.

În ceea ce priveşte persoanele cu prediabet, glicemia acestora a scăzut în urma consumului de oţet de mere cu aproape 50%, iar în cazul celor diagnosticate cu diabet nivelul de zahăr din sânge s-a diminuat cu 25%.

Potrivit unui alt studiu, oţetul de mere poate contribui şi la slăbit. În cadrul unei cercetări publicată în “Journal of Agriculture and Food Chemistry”, şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi care au primit acid acetic – principalul compus chimic din oţet – au manifestat o creştere în greutate cu cu 10% mai mică în comparaţie cu grupul de control. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea susţine ipoteza că acidul acetic stimulează genele ce declanşează producţia de enzime care descompun grăsimea şi împiedică creşterea în greutate, menţionează CNN.

Articole din aceeasi categorie