O nouă sfântă înscrisă în calendar: Xenia din Sankt Petersburg

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de marți, 21 iulie, a fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante”, a Duminicii Mironosițelor (a treia Duminică după Paști) ca Duminica Femeilor creștine și Duminica Familiei Creștine, în apropierea zilei de 15 mai.

De asemeni, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Sankt Petersburg (24 ianuarie). Sfânta Xenia, numită „cea nebună pentru Hristos”, a trăit în secolul al 18-lea, în Rusia imperială (cca 1731 -  1803). S-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunțarea la bunurile lumești și o înflăcărată devoțiune față de Hristos. Este considerată o protectoare a familiei și este invocată, cel mai adesea, pentru ajutor în întemeierea unei familii sau pentru orice ajutor în legătură cu familia, dar și pentru ajutorul celor fără casă sau loc de muncă, în caz de incendii sau copii pierduți.

În aceeași ședință a Sfântului Sinod au fost aprobate mai multe texte liturgice: Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”; Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat”; Acatistul Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”; Acatistul Maicii Domnului – îndrumătoarea și ocrotitoarea copiilor; Acatistul și Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.

M. T.

Articole din aceeasi categorie