O “bombă cu fragmentaţie” împotriva cancerului, dezvoltată în Israel

Cercetători israelieni au anunţat că au dezvoltat o nouă tehnică de tratare ce constă în implozia tumorilor canceroase pentru a reduce riscul de recidivă, relatează France Presse.

Profesorii Yona Keisari şi Itzhak Kelson din cadrul Universităţii din Tel Aviv sînt pe cale de a începe teste clinice cu un implant radioactiv, la fel de fin ca un ac de cusut, care emite raze alfa cu rază scurtă în interiorul tumorii.

Faţă de radioterapie, ce bombardează corpul cu raze game din exterior, particulele alfa “circulă în interiorul tumorii, propagîndu-se spre exterior înainte de a se dezintegra”, potrivit unui comunicat al universităţii. “Este asemănătoare unei bombe cu fragmentaţie. În loc să explodeze într-un punct, atomii se dispersează în continuu şi emit particule alfa la distanţe mai mari”, potrivit aceleiaşi surse.

Procedeul durează în jur de zece zile şi nu lasă în urmă decît cantităţi de plumb neradioactive şi netoxice. “Nu numai că distrugerea celulelor canceroase este mai sigură, însă în majoritatea cazurilor corpurile dezvoltă o imunitate împotriva revenirii tumorii”, asigură comunicatul. Implantul, introdus în tumoare printr-un ac hipodermic, “se dezintegrează într-o manieră inofensivă”.

În teste preclinice efectuate asupra unor şoareci, au fost eliminate în mod chirurgical tumori de la un grup de subiecţi, în timp ce un altul a fost supus acestui tratament radioactiv. “Cînd celulele tumorii au fost reinjectate în organismul subiectului, 100% dintre cei care au suferit o intervenţie chirugicală au dezvoltat din nou o tumoare, faţă de 50% dintre cei care au urmat tratamentul radioactiv”, conchide comunicatul.

Articole din aceeasi categorie