Numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, în creştere

Boli-inflamatorii-2Conform estimărilor specialiştilor, numărul total al persoanelor din România care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII) în 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în ţară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.

„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuşi, unii factori declanşatori ai bolii rămîn în continuare necunoscuţi, pentru că Boli-inflamatorii-3vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întîmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sînt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămîni întregi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunţate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia” – explică preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, prof. dr. Mircea Diculescu.

La nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sînt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai răspîndite sînt boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică. Dintre aceştia, aproximativ 3.000.000 de pacienţi trăiesc în Europa, în special în nordul Boli-inflamatorii-1Europei, însă prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din sudul şi estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vîrstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vîrste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă, întrucît afectează procesul de creştere şi dezvoltarea acestora.

În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul. Cartea, care îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, poate fi descărcată în format electronic de la adresa: http://www.apaa.ro/AutografePeCurcubeu.pdf.

Articole din aceeasi categorie