Noi reglementări privind accesul la servicii medicale

Guvernul a aprobat miercuri pachetele de servicii şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, Doctor-1au fost introduse serviciile de prevenţie – respectiv „consultaţie preventivă”. De asemenea, în ceea ce priveşte consultaţiile pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, s-a decis să se acorde o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.

Actul normativ introduce între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi şi criteriul epidemiologic pentru bolnavii care au nevoie de tratament în afecţiuni care nu impun izolare, în prezent existînd doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală.

„În pachetul de bază au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet. S-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. De asemenea, s-a extins categoria pacienţilor pentru care se acordă aceste consultaţii. Astfel, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0-1 an, copiilor cu vîrsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor”, mai informează sursa citată.

Potrivit noilor reglementări, creşte numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi: se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună.

Totodată, a fost modificată şi Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea sau înlocuirea unor servicii: la specialitatea neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus serviciul de psihoterapie pentru copii şi adulţi, iar la specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

În domeniul medicinei dentare sînt, de asemenea, „o serie de modificări în sensul facilitării accesului la servicii medicale pentru toţi asiguraţii”, fiind extinse o serie dintre acestea, care se acordă în prezent numai copiilor cu vîrsta de pînă la 18 ani.

Pentru asistenţa medicală spitalicească a fost prevăzut un nou criteriu, respectiv internarea bolnavilor care necesită asistenţă medicală de lungă durată, iar în privinţa îngrijirii medicale la domiciliu a fost revizuit pachetul de servicii de bază prin introducerea serviciului de kinetoterapie individuală.

Actul normativ aprobat de Guvern conţine modificări care vizează şi îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie. „Potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer”, mai anunţă Executivul.

Articole din aceeasi categorie