MS şi CNAS vor începe consultări cu actorii din sistem privind Dosarul electronic de sănătate

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au convenit să înceapă ample consultări cu actorii importanţi din domeniu privind Dosarul Electronic de Sănătate (DES), informează AGERPRES.

„Având în vedere importanţa acestui sistem informatic, la nivelul CNAS a avut loc o serie de întâlniri informale cu reprezentanţi ai medicilor şi ai asociaţiilor de pacienţi, întâlniri în cadrul cărora participanţii şi-au exprimat susţinerea faţă de Dosarul Electronic de Sănătate, ca instrument modern, vital pentru creşterea calităţii actului medical în România, dar şi dorinţa de perfecţionare a cadrului legislativ care reglementează DES. În urma acestor întâlniri, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au convenit să înceapă ample consultări cu actorii importanţi ai sistemului de sănătate pe această temă. În perioada imediat următoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sănătate, la care sunt invitaţi să participe atât reprezentanţii medicilor, cât şi ai pacienţilor”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Dosarul Electronic de Sănătate, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), conţine informaţii medicale despre pacient, colectate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. MS precizează că datele din DES sunt securizate la „cel mai înalt nivel existent pe plan mondial”.

Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deţine semnătură electronică extinsă. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, an din care funcţionează acest sistem centralizat. Până în prezent au fost iniţializate peste 7 milioane de dosare electronice de sănătate.

„Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. Acesta este singurul care poate accesa dosarul său de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul datelor de identificare personală, a matricei de securitate înmânată de medicul care constituie DES, precum şi a parolei personalizate de fiecare beneficiar în parte. Tot pacientul poate decide asupra accesului sau restricţionării utilizării datelor din propriul dosar electronic de sănătate, cu excepţia celor din sumarul pentru situaţiile de urgenţă”, afirmă sursa citată.

Articole din aceeasi categorie