Moaștele Sfântului Anton de Padova vor fi aduse la Cluj

Moaștele Sfântului Anton de Padova vor fi aduse din nou, după 14 ani, în Eparhia de Cluj-Gherla, în contextul unui pelerinaj mai amplu în țara noastră, organizat, în perioada 7 mai – 13 iunie, cu aprobarea Conferinței Episcopilor Catolici din România, la propunerea Provinciei Franciscane „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali și a redacției revistei Mesagerul Sfântului Anton.

În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla moaștele Sfântului Anton vor putea fi venerate în trei parohii. Vineri, 18 mai, moaștele vor fi aduse în biserica protopopială „Sf. Iosif” din Gherla, unde, de la ora 10:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie, în prezența relicvariului. În aceeași zi, după prânz, relicvariul va fi transportat în biserica protopopială „Sf. Gheorghe” din Sângeorz-Băi, unde, de la ora 18:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie. Duminică, 20 mai, în jurul orei 16:00, relicvarul va fi primit în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, unde, de la ora 18:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie. Luni, 21 mai, de Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, în prezența moaștelor Sfântului Anton, în catedrala episcopală clujeană se va celebra Sfânta Liturghie de la ora 8:30, apoi Sfânta Liturghie (care va fi celebrată de episcopul eparhial de Cluj-Gherla) de la ora 10:30, după care credincioșii vor putea venera moaștele. La ora 15:00 relicvariul va fi dus în procesiune la biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca – a anunțat Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

„Pelerinajul cu relicva Sfântului Anton se desfășoară sub motto-ul «Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine». Există trei premise de bază: 1. spre binecuvântarea Centenarului Marii Uniri (Sfântul Anton este un Sfânt al Unității, venerat de credincioși de diferite religii, din întreaga lume); 2. cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la editarea revistei «Mesagerul Sfântului Anton» în limba română; 3. Sfântul Anton este invocat ca și ocrotitor al familiei creștine. Întregul program oferă credincioșilor întâlnirea, în mod spiritual, cu cel numit de Papa Leon al XIII-lea «Sfântul lumii întregi»” – precizează reprezentanții Eparhiei de Cluj-Gherla.

În România sunt aduse în pelerinaj două relicvare ale Sfântului Anton de Padova. „Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului, la 6 ianuarie 1981. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale Sfântului. (…) După recunoașterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din massa corporis, adică din masa musculară mumificată a trupului, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor. Din cele două relicvarii aduse în România, unul este solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit pentru binecuvântări și pentru vizite la bolnavi sau în alte locuri” – precizează organizatorii pelerinajului.

Sfântul Anton, cunoscut mai ales prin grija față de cei săraci și nedreptățiți, s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona (Portugalia). S-a călugărit în 1210, în rândul augustinienilor, iar în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan. A fost înzestrat cu harul predicării și, încă din timpul vieții, a mijlocit multe minuni. S-a mutat la cer la 13 iunie 1231, lângă Padova, Italia. La scurt timp, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat sfânt. Mai târziu, în 1946, Biserica l-a proclamat, pentru strălucirea doctrinei sale, „Doctor al Bisericii Universale”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie