Mitropolitul Ioan al Banatului: Tinerii aceia au strigat nu doar “ajutor!”, ci şi “vrem solidaritate în România!”

Mitropolitul Ioan al Banatului, împreună cu un sobor de preoţi, a aprins, luni seara, candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv din Bucureşti, el afirmînd că în ultimele trei zile s-au ţinut în toate bisericile şi mănăstirile bănăţene slujbe de pomenire pentru aceşti tineri şi rugăciuni pentru sănătatea acelora care sunt în suferinţă în urma incendiului, informează AGERPRES.

“Nu am venit aici să facem această sfîntă slujbă pentru a judeca pe cineva. Am venit doar să spunem că înţelegem că durerea acestor tineri este un strigăt către ţară, este un strigăt către tineri să îşi aleagă Ioan-Selejan-Mitropolitfoarte bine locul unde îşi petrec timpul lor liber, unde se pot destinde, locul şi sensul culturii pe care vor să şi-o însuşească şi să o promoveze. De asemenea, este un strigăt şi către noi, cei mai în vîrstă, care suntem, într-un fel, şi noi, responsabili în viaţa aceasta de modul în care sunt educaţi tinerii. Cred că ar trebui să facem şi noi cît mai mult pentru a crea alternative la asemenea moduri şi feluri de a-şi petrece tinerii timpul lor liber”, a declarat presei mitropolitul.

ÎPS Ioan al Banatului a afirmat că zilele acestea Mitropolia a deschis la Banloc, într-un vechi conac (al Familiei Regale a României, n.r.), un Centru cultural pentru tineri, ca o alternativă la ceea ce s-a întîmplat în urmă cu trei zile la Bucureşti.

“Dacă în urmă cu 25 de ani, tot tinerii au strigat către ţară să se termine cu ateismul, cred că şi ceea ce s-a întîmplat acum este tot un strigăt al tinerilor să ne întoarcem spre Dumnezeu şi să ne întoarcem pe cărările moralităţii noastre strămoşeşti în care am trăit şi pe care am moştenit-o de la strămoşii noştri. Aceşti tineri nu au strigat acolo doar “ajutor!”, ci şi “vrem solidaritate în România, vrem viaţă paşnică, vrem un trai mai decent şi mai bun!”. Dacă ei ar fi avut un alt spaţiu mai generos, poate nu se întîmpla lucrul acesta. De aceea, are şi România, încă, o parte a ei nevindecată”, a subliniat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Înaltul prelat a mai punctat faptul că preoţii, monahii şi călugăriţele nu au fost “invitate” de nimeni să se roage pentru victime, ci din propria iniţiativă, din momentul în care au văzut în mass-media primele imagini cu tragedia de la Bucureşti, au trecut la rugăciune, el însuşi purtînd la sine un pomelnic cu numele celor 30 de tineri decedaţi.

“Iată, port cu mine acest pomelnic al lor, care timp de 40 de zile vor fi pomeniţi la 40 de liturghii în această catedrală. Dumnezeu să mîngîie mamele care acum plîng şi să-i odihnească pe cei care au trecut în lumea de dincolo”, a completat Mitropolitul Ioan al Banatului.

Articole din aceeasi categorie