Mitropolitul Clujului, Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918”

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Andrei Andreicuţ, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, înaltul ierarh fiind unul dintre ctitorii acestei instituţii de învăţămînt înfiinţate în 1991, informează AGERPRES.

Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit fostului arhiepiscop de Alba Iulia într-o şedinţă festivă Andrei-Andreicut-10desfăşurată marţi în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în cadrul Simpozionului Teologic Internaţional “Ethosul misionar al Bisericii în post-modernitate”. La eveniment au fost prezenţi înalţi ierarhi ortodocşi, printre care şi actualul arhiepiscop de Alba Iulia, Irineu, personalităţi ale lumii teologice din ţară şi străinătate, zeci de preoţi, studenţi, oficialităţi judeţene şi locale.

Rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz, a afirmat că titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit mitropolitului Andrei Andreicuţ “pentru dăruirea şi harul de întemeietor şi protector al universităţii albaiuliene, pentru sprijinirea constantă a mediului academic teologic şi pentru deosebita contribuţie la păstrarea şi promovarea valorilor autentice ale spiritualităţii ortodoxe româneşti”.

Daniel Breaz i-a oferit mitropolitului Andrei Andreicuţ şi un tablou cu o frescă a clădirii principale a Universităţii.

Ca episcop şi arhiepiscop de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ a contribuit substanţial la întemeierea Universităţii “1 Decembrie 1918”, deschisă în 1991 cu două specializări, Istorie şi Teologie Ortodoxă, înaltul ierarh fiind multă vreme şi decan al acestei din urmă facultăţi.

Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, preot prof. univ. dr. Emil Jurcan, a menţionat în “Laudatio” că în perioada în care arhiepiscopia a fost păstorită de către Andrei Andreicuţ au fost construite, în judeţele Aba şi Mureş, 120 de noi biserici, peste 160 au fost pictate sau renovate, inclusiv Catedrala Reîntregirii, au fost edificate 70 de noi case parohiale, au fost întemeiate sau restructurate 45 de mănăstiri şi au fost înfiinţate Seminarul Teologic şi postul de radio Reîntregirea. De asemenea au fost deschise peste 70 de instituţii sociale, care au reprezentat practic prima structură de asistenţă socială a Bisericii Ortodoxe Române.

Emil Jurcan a amintit şi că mitropolitul Andrei Andreicuţ are peste 70 de studii publicate în reviste de specialitate, 13 cărţi, broşuri misionare, articole de popularizare etc.

ÎPS Andrei Andreicuţ s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (1967 – 1972), după absolvire fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca. Între anii 1976 şi 1978 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, iar în 1998 a obţinut titlul de doctor în teologie.

A fost hirotonit preot în august 1978, activînd apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj). În 1985 a fost transferat la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia. La 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei de Alba Iulia, iar în iunie 1990 a devenit episcop. Din data de 16 iulie 1998 a fost arhiepiscop de Alba Iulia.

Articole din aceeasi categorie