Ministrul Sănătăţii: Am înlăturat barierele pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care au fost înlăturate bariere pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, informează AGERPRES.

„Este o ordonanţă de urgenţă pe care Guvernul a promovat-o pentru modificarea şi completarea legii 95. Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională a unei directive pentru recunoaşterea calificărilor Vlad-Voiculescu-201profesionale. (…) Ştim cu toţii că există nişte bariere pentru profesionişti care vor să profeseze în România. Anumite tipuri de bariere le-am înlăturat deja prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă”, a spus Vlad Voiculescu.

El a precizat că existau câteva ‘anomalii’, care sunt corectate. „Au existat mulţi studenţi din spaţiul arabic care au studiat în România. Ei bine, chiar dacă ai studiat în România, chiar dacă ai absolvit facultatea în România, ca să profesezi trebuie să fii fie cetăţean român, fie căsătorit cu o persoană din România, fie să ai rezidenţă permanentă, ceea ce presupune, de asemenea, îndeplinirea câtorva condiţii. Nu e un lucru pe care să fi vrut să-l lăsăm aşa. Aceşti medici vor avea posibilitatea să profeseze în România”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Astfel, prin OUG adoptată de Executiv, medici din state terţe UE vor putea profesa în România. Ordonanţa se referă la mai multe aspecte legate de exercitarea profesiilor de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi de moaşă. „Noile prevederi legale facilitează accesul medicilor, cetăţeni ai unui stat terţ, care solicită sau sunt titulari ai Cărţii Albastre a UE, în scopul exercitării profesiei pe teritoriul României. Măsura vine în completarea Strategiei Naţionale pentru Resursa Umană din Sănătate – al cărei accent cade pe retenţia medicilor în ţară – şi care va fi publicată la începutul lunii octombrie”, se spune într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

Aceşti medici pot exercita profesia fără concurs în primii doi ani numai în regim salarial în unităţile sanitare care înregistrează un deficit minim de 30% din necesarul de medici specialişti confirmaţi în specialitatea solicitantului.

Lista unităţilor sanitare publice cu oferta de posturi vacante de medic specialist şi procedura de încadrare va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. După expirarea termenului de doi ani, încadrarea medicilor în alte unităţi sanitare publice decât cele menţionate se va face numai prin examen/concurs. În cazul farmaciştilor, Colegiul Farmaciştilor din România va întocmi şi elibera cardul profesional european de farmacist.

OUG introduce şi mecanisme de alertă, prin intermediul cărora autorităţile şi instituţiile din România informează celelalte state membre cu privire la medicii şi farmaciştii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţile profesionale.

Articole din aceeasi categorie