Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening

România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, pentru screening prenatal, precum și pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate – informează Ministerul Sănătății.

„În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro, vor fi utilizați pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști (medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport,  biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) în domeniile programelor prioritare de sănătate. Programele vor putea include schimburi de experiență în alte state membre. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte, în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoză; hepatite virale cronice B și C), în managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, îngrijirea continuă a nou născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenţia nașterii premature şi îngrijirea nou născutului prematur. Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice (cancer de col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătate mintală și boli rare (inclusiv genetică medicală). Numărul proiectelor aprobate ar putea creşte după finalizarea de către MDRAPFE – AM POCU a procesului de contestații” – se precizează într-un comunicat al MS, remis presei.

Conform comunicatului, peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. În cadrul proiectului, care va dura maxim cinci ani, 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare şi 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. „Este prevăzut ca 90% din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10% din regiunea Bucureşti Ilfov. Toți pacienții tratați vor fi reevaluați periodic” – precizează MS.

În domeniul oncologic, 47 de milioane de euro vor fi alocați pentru programul național de depistare a cancerului de col, iar  21 milioane de euro – pentru programul național de depistare a cancerului de sân. Peste 19 milioane de euro vor fi alocați pentru programul Mamă și Copil, iar suma de 25 milioane de euro va fi alocată pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie