Ministerul Sănătății, amenințat cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei

Ministrul Sorina Pintea ar avea nevoie de minim o zi pentru modificarea articolului 18 al Ordinului ministrului Sănătății nr. 488/2016 (în sensul nerestricționării accesului ONG-urilor în instituțiile în care se pot afla persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale) și maxim o lună pentru adoptarea bugetului la implementarea Ordinului nr. 426/2006 privitor la Planul național în sănătatea mintală – apreciază Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Asociația Tonal, care au înaintat aceste solicitări Ministerului Sănătății.

Cele două organizații avertizează că, în cazul în care nu se va da curs solicitării lor, vor reclama Ministerul Sănătății la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, pentru ca acesta, la rândul său, să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind neexecutarea de către Guvernul României a hotărârii „CRJ în numele lui V. Câmpeanu împotriva României”. De asemeni, vor sesiza și Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU, pentru a declanșa procedura specială împotriva României.

La întâlnirea recentă privind analiza principalelor probleme identificate de ministrul Sănătății în domeniul psihiatriei, CRJ și Tonal au solicitat ministrului Sorina Pintea să modifice articolul 18 al Ordinului ministrului Sănătății nr. 488 din 2016, deoarece nu respectă art. 47 al Legii sănătății mintale, apreciind că „accesul ONG-urilor în orice instituție în care trăiesc persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale reprezintă un instrument obligatoriu pentru colectarea de informații reale despre funcționarea sistemului de asistență psihiatrică. Acesta decurge din obligațiile asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte și ministrul Sănătății este obligat să îl respecte”.

Potrivit CRJ, la întâlnirea la care au participat Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sănătății și Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Comisia de Psihiatrie „a prezentat diferite experiențe profesionale personale, fără a prezenta însă un punct de vedere unitar, care să evidențieze nivelul de cunoaștere a problemelor îngrijirii psihiatrice în România, și fără a indica un document emis în acest sens”.

„Ministrul Sănătății, pe baza recomandărilor specialiștilor, a arătat că este necesară modificarea legii sănătății mintale în materia internării nevoluntare. (…) CRJ și Tonal au sesizat ministrului Sănătății că este în întârziere cu mai bine de trei ani în adoptarea ordinului de ministru care să cuprindă lista spitalelor de psihiatrie care pot efectua internări nevoluntare, a registrului unic de evidență centralizată a cazurilor de internare nevoluntară și a documentației medico-juridice care susține legalitatea internării nevoluntare (obligație legală prevăzută la art. 16, Ordinul MS nr. 488 din 2016). În lipsa acestora, nu există o analiză a problemelor internării nevoluntare și o semnalare a lor ministrului Justiției. Ministrul Sănătății avea obligația să adopte acest ordin încă din anul 2016” – arată CRJ.

Aceeași sursă amintește că ministrul Sănătății „a observat că ministerul pe care îl conduce nu deține o strategie în domeniul sănătății mintale și nici un buget pentru realizarea acesteia” și a propus formarea unui grup de lucru care să elaboreze această strategie, astfel încât să fie și finanțată. „Medicii prezenți la discuție nu au avut nimic de obiectat. CRJ și Tonal au transmis ministrului Sănătății că există o strategie în vigoare încă din anul 2006!” – arată CJR, adăugând că, împreună cu Asociația Tonal, a solicitat adoptarea în regim de urgență a bugetului aferent Ordinului MS privind Planul național de acțiune pentru implementarea strategiei în domeniul sănătății mintale, „de a cărui existență specialiștii ministerului nu aveau cunoștință”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie