Mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria ocrotește România

Pentru a birui actuala amenințare a pandemiei ce se manifestă în plan mondial, cetățenii a tot mai multe țări sunt invitați să rămână în casele lor, oprind astfel contaminarea. Din 16 martie 2020 s-a decretat pe teritoriul României starea de urgență. Și Biserica Greco-Catolică s-a alăturat luptei pentru combaterea virusului ucigaș prin respectarea măsurilor cerute de autorități și prin rugăciune.

La Cluj-Napoca, în Catedrala „Schimbarea la Față”, Sfintele Liturghii zilnice s-au celebrat mai întâi în cadru foarte restrâns cu ușile bisericii închise, cum s-a procedat în Italia, Franța, Germania, Spania… La 19 martie – Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale și al Eparhiei de Cluj-Gherla, în condițiile impuse (prin dezinfectare, păstrarea distanței între credincioși și prezența acestora în număr mic, sub 100), PS Florentin a celebrat Sfânta Liturghie în curtea catedralei. Celebrarea a fost transmisă în direct online, fiind urmărită de mii de persoane. A fost un prilej ca Episcopul de Cluj-Gherla să adreseze participanților, prin mijloacele de comunicare electronice, un mesaj de încurajare. Desigur, mulți credincioși nu au acces la internet și pentru ei rămâne doar calea unirii spirituale în rugăciune, pe care o urmează cu credință.

Condițiile de viață în general și ale desfășurării programului liturgic s-au înăsprit, odată cu instituirea stării de carantină prin Ordonanța Militară din 24 martie 2020. Astfel, începând cu data de 25 martie, de la prânz, circulația persoanelor a fost total îngrădită. Străzile orașului au devenit pustii, numărul îmbolnăvirilor a crescut, au fost semnalate cazuri grave și primele decese. Prin mijloacele de comunicare rugăciunea a continuat, zilnic, credincioșii fiind acum doar mici puncte pe un ecran care dădeau semne ale prezenței lor și ale bucuriei de a fi împreună în fața lui Dumnezeu.

Celebrarea liturgică a Sărbătorii Bunei Vestiri, preoții au săvârșit-o în bisericile goale și închise, dar totuși pline de mulțimea celor ce urmăreau rugăciunea online, de acasă, sau se aflau în comuniune spirituală. Sfânta Liturghie arhierească a sărbătorii (de asemenea, transmisă online), a fost celebrată în catedrală de către Episcopul eparhial, de Pr. Călin Bot, vicar general și pr. cons. Daniel Avram.

Adresând un cuvânt de învățătură, PS Florentin a spus: „Celebrăm astăzi marea sărbătoare a Bunei Vestiri a Arhanghelului Gabriel în condițiile impuse acum de flagelul care se răspândește în lumea întreagă. Ne ridicăm sufletele, dincolo de ceea ce este în jurul nostru, spre acest mare mister pe care Biserica îl celebrează. Cuvine-se cu adevărat, la această mărită sărbătoare, să o lăudăm și să o preamărim pe cea care primind vestirea Arhanghelului Gabriel cu teamă reverențială, a rămas o clipă în liniște. Și, comentează Părinții Bisericii: «toată creațiunea este în așteptarea răscumpărării». Toți cei care erau trecuți în umbra morții așteptau cuvântul Mariei și tânăra fecioară din Nazareth răspunde cu două fraze semnificative: «Iată roaba Domnului» și «Fie mie după cuvântul tău!»”.

Preasfinția Sa a oferit un exemplu al puterii salvatoare dobândită prin „Da”-ul Preasfintei Fecioare Maria: „În anul 1854, în zona orașului Torino, în Italia, se spune că a coborât flagelul ciumei care secera zeci de vieți. În Torino se afla celebrul Oratoriu al Sfântului Ioan Bosco, plin de copii, și care era un luminos punct de răspândire a credinței creștine și de educare a tinerilor. Prima măsură pe care parohul Ioan Bosco a luat-o, a fost de a pune la dispoziția bolnavilor întregul Oratoriu. S-a preocupat să aducă paturi, așternuturi, pentru a avea un loc în care aceștia să fie primiți. Și apoi, văzând criza personalului sanitar, a chemat credincioșii, a chemat și copiii, tinerii, pe toți aceia care doreau să ajute. S-au înscris și 14 tineri dintre cei care se aflau inițial în Oratoriu și au ajutat bolnavii. Văzând creșterea numărului de morți, Sfântul Ioan Bosco a hotărât să dedice locul Preasfintei Fecioare Maria Ajutătoarea – Maria Ausiliatrice. După câțiva ani flagelul a dispărut și nici unul dintre cei 14 tineri ai lui Don Bosco nu s-a contaminat. Drept mulțumire, în 1868, a fost binecuvântat marele Sanctuar de la Torino ce poartă statuia Preasfintei Fecioare Maria Ajutătoare, ca mulțumire a intervenției și a mijlocirii Preasfintei Maici a lui Dumnezeu asupra orașului Torino aflat sub flagelul ciumei.

Iubiți credincioși – a îndemnat Ierarhul – să ne încredințăm și noi în aceste zile ajutorului Preasfintei Fecioare Maria. Să o rugăm să rămână alături de noi și să ne ferească de orice rău, să fie alături de toți cei bolnavi și suferinzi, să fie alături de familiile celor decedați, de personalul sanitar, de toți voluntarii care-i ajută pe cei în suferință, să fie alături de autoritățile de stat, să-i lumineze pe toți în aceste clipe grele, când se iau decizii importante, să fie alături de «Oastea țării» – cum spunem la Ectenie – Poliția, Jandarmeria, forțele de ordine, ISU, Pompieri, Armată, de toți cei care aceste zile sunt mobilizați pentru împiedicarea flagelului pandemiei. Să spunem și noi împreună cu îngerul: «Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!». Preasfântă Fecioară Maria, ocrotește România!”.

V.S.

Articole din aceeasi categorie