Mesaj al Forumului Civic adresat arhiepiscopului Ioan Selejan, la împlinirea vîrstei de 60 de ani

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCR) i-a transmis luni arhiepiscopului Ioan Selejan un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 60 de ani, prin care îşi exprimă preţuirea şi recunoştinţa pentru dăruirea cu care acesta păstoreşte credincioşii ortodocşi din această parte a ţării.

În mesajul dat publicităţii se arată că ÎPS Ioan Selejan şi-a dedicat o treime din viaţă Bisericii Neamului, iar în calitate de arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei a reuşit să consolideze ori să ridice din temelii zeci de biserici şi mînăstiri ortodoxe, case parohiale ori instituţii culturale din zonă, fiind „un reazem de încredere şi un simbol dătător de speranţă privind dăinuirea românească în Carpaţii Răsăriteni”.

„Aţi zidit durabil, spre dăinuirea credinţei ortodoxe şi a neamului românesc, la izvoarele Oltului şi ale Mureşului, minunate valori ale avuţiei şi spiritualităţii naţionale, aici, în Covasna şi Harghita, într-o vreme cînd România trăia deriva crizelor şi tranziţiilor prelungite. Aţi acţionat şi acţionaţi în planul atîtor zidiri impresionante şi demne de respectul, inclusiv al concetăţenilor noştri de altă etnie sau confesiune (…) Aţi aşezat amprenta tradiţiei ortodoxe autentice pe toate lăcaşurile de cult ctitorite de Sfinţia Voastră şi care pot fi caracterizate nu numai prin frumuseţe şi har, ci şi prin simţul armoniei, al echilibrului şi al frumosului (…) Pentru toate faptele Înalt Prea Sfinţiei Voastre, pentru valorile autentic creştine pe care le reprezentaţi şi le promovaţi, permiteţi-ne ca la acest frumos jubileu – 60 – să vă urăm încă o dată multă sănătate şi mulţi ani, iar bunul Dumnezeu să vă ajute în această statornicie pentru binele şi zidirea credincioşilor, a Eparhiei noastre şi a unei mari conştiinţe ortodoxe”, se spune în mesaj Forumului Civic, care reuneşte 27 de organizaţii nonguvernamentale din Covasna, Harghita şi Mureş.

ÎPS Ioan Selejan s-a născut la 16 noiembrie 1951 în localitatea Pietrani din judeţul Bihor. În anul 1976, a absolvit Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, iar în 1990 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu. A fost hirotonit preot în august 1990, iar între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În această perioadă a făcut studii de teologie biblică la Ierusalim, devenind doctor în egiptologie şi orientalistică. În 1994, ÎPS Ioan a fost numit superior al aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lîngă Patriarhia Ierusalimului, dar în acelaşi an s-a întors în ţară, fiind numit episcop al Covasnei şi Harghitei. În anul 2007 a fost nominalizat de Sfîntul Sinod pentru funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

De cînd se află în fruntea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan a contribuit la refacerea şi restaurarea a peste o sută de lăcaşuri de cult ortodoxe lăsate în ruină ori distruse în timpul ocupaţiei horthyste, din perioada 1940-1945. A ridicat din temelii mai multe mănăstiri, printre care Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului de la Izvoru Mureşului”, a sprijinit înfiinţarea Centrului Ecleziastic de la Sfîntu Gheorghe, a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, dar şi a altor instituţii de cultură care au rolul de a ajuta la menţinerea identităţii culturale a românilor care trăiesc pe aceste meleaguri.

Articole din aceeasi categorie